Lovisa Edwald hämtar kälken ur huset i Tyresö Strand där hon bor. Den har metallmedar och en platta som hon ligger på när hon åker i isbanan.

Det är samma bana som används för bob och rodel, men med skeleton är det huvudet först som gäller. Det går snabbt.

– Jag har åkt som mest 130 kilometer i timmen. Det är väldigt speciellt att åka så snabbt. Man måste verkligen fokusera. Det är som att gå in i en bubbla och jag tänker bara på närmaste sekunden och kurvan. När jag kommer ner har jag jättehög puls och adrenalinet kommer, säger Lovisa.

För att starta ett åk springer hon framåtböjd och skjuter kälken framför sig tills startsträckan tar slut. Då kastar hon sig på kälken och far neråt i banan där föraren styr genom att flytta tyngdpunkten på kälken och ibland genom att sätta ner fötterna med skor som har små spikar på sulan.

– Det kan bli upp till 5 g-krafter så det blir ett väldigt tryck.

Tidigare truppgymnast

2018 gjorde hon sitt första skeletonåk. Hon har sin bakgrund inom truppgymnastiken.

– Min systers kompis, som var skeletonåkare, letade efter några i min ålder som var snabba och explosiva. Det lät som en rolig utmaning.

Första åket var i Lillehammer i Norge. Där finns den närmaste skeletonbana som håller måttet. Det är också dit Lovisa åker för att träna i bana.

– Första åket var väldigt speciellt och ganska sjukt. Men något fastnade som gjorde att jag ville fortsätta.

Vad lockas du av?

– Just det att går så snabbt och att man måste ha sådan kontroll över kroppen och kälken.

Tävlar i ungdoms–EM

Förra året knep hon sjätteplatsen i ungdoms-OS. I januari i år tävlade hon mot de bästa i världen när hon debuterade i ungdoms-VM och världscupen. Den här veckan väntar ungdoms-EM i Österrike.

Rasmus Ottosson är hennes tränare.

– Lovisa har grundelementen för att bli riktigt bra på skeleton. Hon har åldern, fysiken, talangen för åkningen och mentaliteten, säger han.

Rasmus och hans bror Linus Ottosson var två av flera som såg till att sporten återuppstod i Sverige runt 2008.

– Vi blev helt hooked båda två på en gång när vi testade.

Extremt liten sport i Sverige

Sporten är stor i vissa länder, som Tyskland, men extremt liten i Sverige.

– Vi har åtta aktiva som vi kan skicka på en Europacup och göra resultat utan att vara nybörjare.

Rasmus jämför skeleton med skidåkning.

– Likheterna är väldigt stora. Du styr genom att fördela kroppsvikten i precis rätt sekund. Jag tycker att skeleton är den optimala sporten. Den är kul, explosiv och fartfylld och kräver extremt mycket träning.