Lovar vårdcentral i ny stadsdel vid valvinst

Socialdemokraterna lovar att skapa en landstingsdriven vårdcentral i Norra Djurgårdsstaden om de vinner valet. Moderaterna kallar löftet desperat.

  • Publicerad 10:58, 17 aug 2018

Socialdemokraterna styr i Stockholms stad, men i landstinget sitter man i opposition. Vid en vinst i valet lovar nu Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd att de ska fixa en landstingsdriven vårdcentral i Norra Djurgårdsstaden.

”Alliansen duckar”

Hon menar att alliansen duckar från sitt ansvar att styra vårdutbudet och lägger för stort ansvar på privata aktörer.

– Deras inställning är att marknadens osynliga hand får styra men det funkar inte för sjukvården. På ett antal platser i länet finns det vårdbehov som inte tillgodosetts. Norra Djurgårdsstaden är ett område där vi nu gjort ett handslag om att en vårdcentral ska finnas, inte minst för barn och äldre, säger hon.

Socialdemokraterna tror att det skulle kosta 20 miljoner kronor om året att etablera vårdcentralen i området. Var den skulle ligga kan man inte svara på i dagsläget.

Socialdemokraterna i landstinget gör en desperat valrörelse

Irene Svenonius (M)

M kritiska till utspelet

Moderaterna är dock kritiska till Socialdemokraternas vallöfte.

– Socialdemokraterna i landstinget gör en desperat valrörelse, man åker runt i Stockholms län och lovar landstingsdrivna verksamheter på plats efter plats. Det är ofinansierade löften, samtidigt som de hotar den valfrihet som gör att vi har landets bästa tillgänglighet. Det går helt enkelt inte ihop, säger Irene Svenonius (M), landstingsstyrelsens ordförande och fortsätter:

– Om behov och efterfrågan finns i Norra Djurgårdsstaden ställer jag mig självfallet positiv till att en privat aktör öppnar i området. Det råder etableringsfrihet för alla som klarar våra kvalitetskrav.