Mannen är misstänkt för att ha lurat flera personer om att de ska investera i vinhus, utan några intentioner på att faktiskt slutföra det. Foto: Mostphotos

Lovade investeringar i vinhus – lurade till sig 27 miljoner

En man från Gustavsberg har åtalats för att ha sysslat med ett omfattande bedrägeri på totalt 27 miljoner kronor mellan åren 2013 och 2018, där han bett ett antal personer investera i en affärsidé om vinhus.

  • Publicerad 05:00, 15 feb 2020

Mannen ska ha gett sken av att pengarna skulle användas för köp av vin i vinhus i London och Paris, som sedan skulle generera en betydande vinst till investerarna.

I själva verket har det inte funnits vare sig några viner eller vinhus, utan gärningsmannen hade för avsikt att nyttja pengarna för egen konsumtion.

Totalt ska 29 privatpersoner och företag ha överfört pengar till en summa på totalt 27 275 180 kronor.

– Det har aldrig funnits någon tanke om att investera i vinhusen, säger åklagaren.

En del av pengarna ska ha återbetalats till målsägandena genom räntor eller avkastning, men det handlar fortfarande om omfattande bedrägeri på miljonbelopp.

Pengarna har överförts till mannens privata bankkonto och två av hans företag. De pengar som har inkommit till företagskontona ska därefter ha överförts till gärningsmannens privata bankkonto.

Flera polisanmälningar

Brotten ska ha upptäckts genom att flera målsäganden polisanmält mannen, samt efter att hans företag gått i konkurs. Utredningen har letts av Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Han blev anhållen, gripen och häktad i september förra året. Cirka två veckor senare blev han frigiven av domstol, då rätten inte tyckte att det fanns grund för att han skulle vara häktad.

Mannen är dock misstänkt för grovt bedrägeri.

Vad kan det bli för straff?

– Grovt bedrägeri av den här storleken leder ofta till ett kännbart fängelsestraff, säger åklagaren.

Bedragaren har under förundersökningen erkänt. Åklagaren har i stämningsansökan yrkat näringsförbud för mannen. Flera av målsägandena har även begärt skadestånd.