Louise på Hersby förskola är Årets pedagog

Louise Morten på Hersby förskola har fått utmärkelsen ”Årets pedagog”. – Jag har en väldig yrkesstolthet, säger hon.

  • Publicerad 05:00, 10 jan 2020

En totalt överraskad och strålande glad Louise Morten blev på onsdagskvällen uppkallad på scen i stadshusets entréhall när staden delade ut utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelser.

Varje dag lär jag mig av barnen

Louise Morten

Hon tilldelades då utmärkelsen årets pedagog.

– Det är helt fantastiskt, jättestort och en otrolig ära med tanke på hur många duktiga pedagoger som arbetar inom staden, säger hon till Mitt i dagen efter prisutdelningen när hon är tillbaka på jobbet som förskollärare på Hersby förskola.

Ett pris till hela förskolan

Louise har jobbat inom förskolan ända sedan hon själv tog studenten år 2000. För några år sedan fick hon chansen att via stadens kunskapslyft vidareutbilda sig till förskollärare. Det är något hon inte har ångrat.

– Jag har en väldig yrkesstolthet, säger hon.

Hon tycker att det är extra roligt att årets pedagogpris går till förskolan.

– Jag känner att jag delar det här med hela förskolan. Nu var det förskolan som fick komma fram, säger hon.

Det har stormat en del kring förskolan på Lidingö när varken skolan eller förskolan fick nolluppräkning i budgeten. Något som lett till protester, både från främst privata förskolor och allmänheten.

Ilska på 20 förskolor över frysta skolpengen

Visst kan den tighta budgeten kännas av, menar Louise. Bland annat genom att man har fått ta in fler barn.

– Vi har bjudit in politiker för att diskutera vad förskolan är. Att arbetet på förskolan och det vi gör är viktigt, säger hon.

Den stress som många förskollärare vittnat om i förskoleuppropet känner hon dock inte av. På Hersby förskola är pedagogerna organiserade i större arbetslag, vilket gör verksamheten mindre sårbar och underlättar när man delar upp i mindre grupper, förklarar hon.

– Det ska vara hållbart, både för barnen och oss som jobbar. Och vi har bra dagar, det känner jag när jag kommer hem, säger hon.

Små människor med kloka hjärtan

– Jag kan inte tänka mig något roligare än att jobba med barn, säger Louise Morten.

Vad är det som är så roligt med det?

– Mötet med barnen. Varje dag lär jag mig av barnen, ingen dag är den andra lik. Även om de är små är deras hjärtan så stora. De är så kunskapstörstiga redan i förskoleåldern och de har så mycket kloka tankar och idéer.

Hon tycker att vuxna har mycket att lära av barnens förhållningssätt till andra människor.

– Barn ser inte vad andra inte kan – utan vad de kan, säger hon.

Ska satsa på vidare utbildning

Genom utmärkelsen fick Louise även en check på 15 000 kronor. Vad hon ska göra med pengarna vet hon inte ännu. Fast hon fått frånan ”typ 25 gånger”, under dagen. Men hon är säker på att de ska gå till vidare förkovran.

– Jag har inte hunnit tänka på det. Men jag tror någonting inom skrift- och språkutveckling, säger hon.

Fakta

Delas ut varje år

Lidingös skolpolitiker delar varje år ut årets kvalitetsutmärkelserna Årets pedagog och årets arbetslag. Pristagarna väljs ut bland nominerade kandidater.  De får varsin check om 15 000 kronor.

Årets arbetslag blev i år fritidshemmet i Bo skola

Motivering: Med trygghet och nyfikenhet i fokus skapar detta arbetslag en verksamhet som imponerar och inspirerar. Med sina olika kompetenser och intressen har laget genom samsyn och tydliga mål skapat kvalitet och innehåll som gagnar såväl elevernas lärande som mående. Undervisningen på fritidshemmet utgår från att eleverna ska få möjlighet att pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéer i handling. Fritidshemmet på Bo skola bubblar av stolthet över sin verksamhet och visar på såväl engagemang, professionalitet och initiativrikedom.

 Årets pedagog blev i år Louise Morten, förskollärare Hersby förskola

Motivering: Louise är pedagogen som genom sitt enastående engagemang för sin profession skapar lärsituationer utöver det vanliga. Louise visar på stor skicklighet att kunna möta såväl förskolebarnet som kollegor så att ett lärande uppstår. Med ett nyfiket, kunskapstörstande förhållningssätt för sitt uppdrag är Louise en förebild för det livslånga lärandet.

Särskilt pris till skrivutvecklare

Det gavs till  lärarna Anna Carlén, Ann-Sofie Lönnqvist och Ann-Marie Anderman som under tre år jobbat med skrivutveckling och har hjälpt snart 100 pedagoger att få syn på sin egen utveckligen och genom projektet Skriva sig till lärande.

Källa: Lidingö stad
Visa merVisa mindre