Louise levde med apan Ola i ett år

I ett år levde Skarpnäckskonstnären Louise Tillberg och hennes familj med schimpansungen Ola i sin lägenhet. Det som började som en rolig och spännande tid blev tillslut en sorg över hur illa djurparksdjur behandlas. Nu föreläser hon om sina upplevelser och ställer ut sina verk på ABF.

  • Publicerad 07:45, 12 okt 2018

Året var 1988 och Stockholms stadsteater hade, trots förbudet att låta vilda djur uppträda för publik, fått tillstånd att låta schimpansungen Ola medverka i pjäsen Gustav III. Och att  låta honom leva med en familj i deras hem i Stockholm.

– Min man Stephan arbetade som skådespelare på Stadsteatern då och Ola behövde någonstans att bo. Så han tyckte att det passade bra hemma hos oss eftersom jag är konstnär och arbetar hemifrån hela dagarna. Det var väldigt märkligt alltihop, säger Louise Tillberg.

Ola som då var 1,5 år flyttade in samma dag som deras yngsta dotter fyllde sju år. I familjen fanns också hennes två äldre bröder som då var tonåringar.

Hur tänkte du kring att du hade ett vilt djur boende hemma hos dig i en lägenhet? Och fanns det några diskussioner kring att djur ska vara ute i naturen?

– Olas mamma hade dött så han bodde hos djurskötarna på Ölands djurpark. Han klarade sig inte själv och behövde bli omhändertagen av människor. Det var inte vi som tog beslutet att han skulle bo hemma hos någon i Stockholm, det gjorde stadsveterinären, Jordbruksverket och Stadsteatern. Då tyckte vi att det var ett stort äventyr, men med facit i hand hade man såklart tänkt annorlunda. En apa ska inte vara i en djurpark eller i en lägenhet, utan ute i det fria, säger Louise Tillberg.

Hur var det att ha en schimpans boende hos sig?

– Det var väldigt roligt, men också väldigt jobbigt. Ola hade precis slutat med nappflaska och var väldigt beroende av oss. Han var också väldigt snäll och go att ha att göra med. Och påminde mycket om hur våra barn var när de var 1,5 år. Han ville vara med på allt, säger Louise Tillberg.

Ola badar med Stina, dotter till Louise Tillberg.

Hon minns hur han hjälpte till med disken, hur han svarade i telefonen och hur han lekte i lekparken tidigt på morgnarna när inga andra människor var där. Och hur nyfiken och social han var.

– Han tyckte det var spännande med brevlådan när posten kom och pratade länge med brevbäraren igenom brevinkastet nästan varje morgon. Och när barnen kom hem från skolan blev det lek och bus. Han var trygg med oss. Vi var hans lilla schimpansflock.

Under tiden på stadsteatern medverkade Ola även i flera barnprogram på SVT och Louise Tillberg skrev flera barnböcker om honom.

Ola lämnar familjen

När föreställningen hade spelats cirka ett år lämnades Ola tillbaka till Ölands djurpark. Där hälsade familjen på honom.

– Han verkade ha det bra och hade fått vänner bland de andra schimpanserna, säger Louise Tillberg.

Ola blev även känd över världen när han vann över fem av landets ledande aktieexperter genom att kasta pil.

”Smärtsamt att se hur illa djurparksdjur behandlas”

Men efter några år försvann Ola spårlöst. Efter flera åra sökande fick Louise Tillberg och hennes familj, via en djurrättsorganisation, reda på att Ola hade sålts av Ölands djurpark och befann sig i en djurpark i Thailand. Familjen åkte dit och där satt han inlåst i en 14 kvadratmeter stor bur tillsammans med tre andra schimpanser från Ölands djurpark.

– Över den buren stod en ännu större bur där taket var övertäckt, så de hade inget dagsljus och de fick inte heller träffa besökarna i djurparken.

Ola i buren i djurparken i Thailand.

För Louise Tillberg blev mötet både starkt och omskakande.

–  Vi hade inte träffat honom på tre år och han höll på att svimma när han såg oss och hörde våra röster. Vi fick inte gå in till honom men jag satt och kramade honom genom gallret. Han sträckte ut handen och vi satt och pratade länge.

De andra tre schimpanserna hade inte heller hört svenska på länge så de kom också fram och sträckte fram sina händer. Sedan hämtade de en apelsin och delade med mig, vi kände en väldig närhet. Samtidigt fick vi reda på hur djur har det i djurparker och det var väldigt smärtsamt. De vill bara ha små söta ungar och det handlar bara om pengar, säger hon.

Familjen börjande en lång kamp för att Ola skulle få det bättre. Många människor engagerade sig i Olas öde, bland annat kungen, men utan resultat.

– Ola sitter kvar där. Hade vi ägt honom så hade vi sett till att han hade fått ett värdigt liv och kommit till ett rescue center i Zambia där apor får leva i flock och inte visas för allmänheten. Men han är inte vår så vi kan ingenting göra.

Har du träffat Ola igen?

– Vi var där en gång till, men då fick vi inte se honom utan blev utslängda från parken. Han hörde våra röster och då vrålade han bara.  Buren där han sitter är bevakad av vakter med vapen. Vi var där med ett filmteam och det var vädligt hotfullt.

Louise Tillberg föreläser nu om sina upplevelser på ABF där hon även ställer ut sina tavlor från tiden med Ola och pratar kring sin bok Schimpansen Ola! Vem bryr sig om en apa?

Oljemålning av Louise Tillberg på Ola i scenkostymen från stadsteatern.

  Jag hoppas att det kan göra skillnad att Olas öde uppmärksammas igen. Många som har vuxit upp med barnböckerna om Ola tror att han har det bra, men så är det inte. Nu berättar jag hela historien om Ola. Men målningarna är gjorda under den tiden som Ola bodde hos oss, så de är glädjefyllda.

Saknar ni Ola?

– Ja det gör vi ju. Det är en stor sorg att vi inte får se honom. Han känns väldigt nära och under mitt skrivande var det lätt att komma åt glädjefulla minnen. Men det är en stor sorg att han inte har det bra.

Fakta

Här kan du se utställningen

Lördag den 13 oktober klockan 13 berättar Louise Tillberg om Olas öde i Palmesalen i ABF-huset på Sveavägen. Utgångspunkten är tiden med Ola och hennes bok ”Schimpansen Ola! Vem bryr sig om en apa?” Medverkar gör också DN-journalisten Eva Hernbäck som svarar på frågor om den illegala djurhandeln. Fritt inträde.

Den 12-26 oktober visar Louise Tillberg målningar, teckningar, litografier, smycken och böcker, med schimpansen Ola i centrum. I ABF-husets galleri. Vernissaget är den den 12 oktober klockan 16.

Den som vill veta mer om utställningen och höra mer om Louise Tillbergs bok Schimpansen Ola! Vem bryr sig om en apa? kan även komma till ABF-husets galleri den 15 och 22 oktober klockan 14 eller den 18 och 25 oktober klockan 18 då hon finns på plats och svarar  på frågor.

Visa merVisa mindre