Louise, från Enebyberg, ska till OS via LA

Drömmen om OS har hon haft sen hon var tio år. Sedan dess har livet ägnats åt dressyr. Nu ska Louise Lindström komma närmare drömmen i Los Angeles.

  • Publicerad 14:25, 29 apr 2016

Dressyr är en kombination av exakt precision och känsla

Redan på ett ridläger när hon var tio år gammal var drömmen klar för Louise Lindström, i dag 22 år gammal.

– Jag sa att en dag ska jag rida OS och jag fick en del undrande blickar. Men det är fortfarande mitt mål, säger hon.

Det var i nio-års åldern som Louise Lindström, uppvuxen i Enebyberg, insåg att det var dressyr hon ville ägna sitt liv åt.

– Då bestämde jag mig för att jag skulle satsa seriöst. Dressyr är en kombination av exakt precision och känsla, allt måste vara precist och det finns ingen formel som säger hur man ska göra, säger hon.

Efter år av träning på Hägerneholm i Täby och med Vallentuna ridklubb lyckades hon komma in på en av Sveriges mest prestigefyllda skolor om man vill arbeta med hästar.

– Jag kom in på Flyinges yrkeshögskola och där läste jag först ett år till unghästutbildare och sen läste jag ett två-årigt beridarprogram, säger hon.

Siktar mot toppnivån

På beridarprogrammet var målet att hon efter utbildningen skulle kunna utbilda hästar för att nå absoluta toppnivå inom dressyrsporten.

Nu är hon tillbaka, hemma i Norrort, men om ett par dagar är väskan åter packad och hon befinner sig i Los Angeles.

– Jag ska träna dressyr där under tre månader. Det är på en stor anläggning med många hästar och det ska bli spännande att se en annan del av hästvärlden, framförallt hur man coachar.

För trots att OS fortfarande är målet och att hon tillhör Sveriges 100 bästa dressyrryttare så vill hon även träna andra, både hästar och ryttare. 56-årige Anna Nyström är en av Louises elever och har varit det sedan Louise var 15 år.

– Det är en sport där ålder inte är så viktigt. När Louise tränar så förklarar hon med hela kroppen och hon är väldigt duktig på att visa effekten av olika moment, säger Anna Nyström.

Kräver erfarenhet

För att lyckas med att ta sig till den absoluta toppnivån så krävs det, enligt Louise, att man tränar och har erfarenhet från fler hästar än bara en. Själv har hon aldrig ägt mer än en häst åt gången.

– Jag har alltid tagit chansen att rida på andras hästar vart jag än kommit och tränat dem åt andra, säger hon.

Baksidan med sporten är pengarna - hur dyrt det är att köpa en alldeles egen häst, men det finns sätt att lösa det.

– Det kostar väldigt mycket att köpa en färdigtränad häst. De hästar jag tävlat med har jag tränat upp själv, så det går att komma undan de allra största summorna, säger hon.

Efter tre månader i USA ska hon se sig om efter jobb som beridare (utbildning av hästar). Exakt var vet hon inte - dörrarna är öppna.

– Jag tittar runt efter det perfekta stället i Europa, vi får se var det blir.

Louise Lindström

Ålder: 22 år (född 1993).

Bor: Oklart – just nu i Enebyberg, snart i Los Angeles och sen någon annanstans.

Yrke: Beridare, unghästutbildare

Dröm: Vara med i OS som dressyrryttare.

Visa merVisa mindre