Louise, 20, från Vallentuna pluggar i USA – då gjorde Skatteverket henne hemlös

Louise Gutenberg bor inte i Sverige – enligt Skatteverket. Studierna i USA har gjort att hennes adress är utsuddad i folkbokföringen. "Min dotter har blivit statslös", säger pappa Rickard Gutenberg.

  • Publicerad 11:00, 1 jun 2016

Problemen med Skatteverket började i vintras.

– Det kom ett brev hem hit där det stod att Louise inte längre var folkbokförd i Sverige då hon pluggar i USA och alltså är att betrakta som utvandrad, säger Rickard Gutenberg.

Louise har precis kommit tillbaka till Sverige eftersom hon har sommarlov från studierna vid Stetson University i Florida. Men enligt Skatteverket och andra myndigheter bor hon inte längre här i Vallentuna.

– De tycker att jag bor i ett rum på min skola. Ett rum som jag inte har tillgång till mellan terminerna. Enligt visumkraven får jag heller inte vistas i USA mellan terminerna, säger Louise Gutenberg.

Kan inte teckna försäkring

Beskedet kom lite som en chock för henne och familjen.

– Det känns konstigt att inte komma hem och "vara hemma" på riktigt nu, säger Louise.

Att vara utvandrad innebär inte bara att man inte bor i landet. Det innebär också att man bland annat inte har rätt till subventionerad sjukvård som en folkbokförd person är berättigad till. Vid ett tandläkarbesök fick Louise veta att hon skulle behöva betala betydligt mer än om hon varit skriven här.

– Ett annat problem är att hon inte kan teckna någon försäkring. Varken här i Sverige eller i USA, eftersom hon inte bor på något av ställena, på pappret, säger Rickard Gutenberg.

En försäkring krävs för att Louise ska få fortsätta studera i USA. Utan försäkring skulle hon ha behövt avsluta sina studier på grund av Skatteverkets beslut. Via försäkringsbolaget fick familjen reda på att det dock gick att förlänga den befintliga försäkringen då den inte hade gått ut.

Kan ta CSN-lån

Att inte vara skriven på en svensk adress skapar alltså en hel del problem.

Däremot har Louise inte haft något problem med att få studiemedel från CSN, som normalt kräver att studenten är folkbokförd i Sverige för att betala ut studielån.

– Så länge personen har varit bosatt i Sverige under två sammanhängande år de senaste fem åren kan vi betala ut studiemedel för studier utomlands, säger Joacim Strömblad på CSN.

Under lov och ledigheter åker Louise hem till Sverige för att jobba. Totalt blir det ungefär fyra månader på ett år. Enligt Skatteverkets regler krävs det att man bor minst 52 dagar i Sverige för att få ha kvar sin adress här.

– Men Louise befinner sig i Sverige längre än så. Alltså bör hennes situation bli klassad som att hon har dubbel bosättning, säger Rickard Gutenberg.

Får inte stanna i studentrummet

Skatteverket medger att Louise har dubbel bosättning men har valt att gå på linjen att hon ska vara skriven där hon befinner sig mest – på skolan i Florida. Men där får hon inte vara skriven.

– USA anser inte att Louise bor där. Hon har rätt att uppehålla sig där under terminerna men hennes egentliga hemvist är i Sverige där hon nu enligt Skatteverket inte bor. Enligt min mening har min dotter blivit statslös, säger Rickard Gutenberg.

 

Välkommen hem? Ja, inte enligt Skatteverket i alla fall. Foto: ROLF ANDERSSON

Så säger Skatteverket: "Det är den samlade bedömningen som avgör"

Hur Skatteverket har resonerat kring Louises fall kan Skatteverket inte kommentera med hänsyn till sekretessen. "Men generellt sett kan man säga att bor man inte i Sverige ska man inte vara folkbokförd här", säger Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket.

Regelverket säger att från den dag man avser att lämna landet under längre än ett år ska man skrivas ut ur folkbokföringen. Men det finns ett kryphål. Om en person bor både i Sverige och utomlands, minst en sjundedel – det vill säga 52 dagar – av året, kan personen ha dubbel bosättning och då få fortsatt vara skriven här hemma. Det som avgör då är hur din bosättning och sysselsättning ser ut i övrigt utifrån ett antal kriterier.

– Men vi måste alltid se till helheten. Där personen har sin mesta hemvist eller sysselsättning är där personen ska vara skriven, säger Tobias Wijk.

Att familj, så som mamma och pappa, bor kvar i Sverige är inte tillräckligt starka skäl för att ha kvar sin adress i Sverige. Inte heller att man befinner sig mer än 52 dagar om året i landet och jobbar här.

– Inte i det här hänseendet, nej. Det är den samlade bedömningen som avgör. Ska man vara borta i fyra år är det att betrakta som att man är utflyttad. Viktigt att särskilja här är att man inte mister sitt medborgarskap bara för att man är utvandrad.

Enligt Tobias Wijk spelar det inte någon roll att personen inte har någon adress att skriva sig på i det land den befinner sig.

Familjen ska överklaga

Enligt pappa Rickard Gutenberg ska Skatteverket fatta beslut om folkbokföring utifrån flera kriterier. Men det har man inte gjort här, menar han.

– De har inte utrett var hennes egentliga hemvist faktiskt är ordentligt.

Beslutet från Skatteverket överklagade familjen till Förvaltningsrätten – som gick på Skatteverkets linje. Nu ska familjen överklaga till Kammarrätten.

Visa merVisa mindre