STRÅK. Cykelvägen intill kyrkogården ska förbättras i etapper, enligt kommunen, som en del i ett regionalt stråk. Foto: Ulrica Andersson

Lotten föll på cyklisterna

Kommunens satsning på cykelväg intill koloniområdet i Duvbo har inte fallit i god jord. – Vi tycker att det är helt onödigt, säger Annika Kleveland.

  • Publicerad 07:37, 19 maj 2018

Flera kolonister lyfter kritik mot att kommunen har dragit en cykelväg längs med Kyrkogårdsvägen, mellan Rissne ängar och Olovsvägen.

Tidigare har det varit en parkering där och inte så mycket trafik, enligt Annika Kleveland.

– Det var ingen cykelväg men det har gått bra i alla år. Men i Sundbyberg har man bestämt att cyklar ska få vara överallt. Någon gång kan man som medborgare protestera, säger hon.

Hon menar att cykelvägen är utformad så att trafiken kommer från olika håll på ett sätt som ökar risken för krockar. Dessutom väljer cyklisterna att hålla högre hastigheter när vägen är bättre.

– Någon dag kommer det att hända en olycka. Det hade varit försvarbart om det hade blivit säkrare, men det känns inte som att det har blivit det, säger Annika Kleveland.

”Vi bygger för att förbättra framkomlighet och trafiksäkerhet för gående och cyklister”, skriver kommunen på sin hemsida och lyfter fram att många barn promenerar till skolan där.

Kommunen har antagit en policy för hållbart resande. Att cyklisterna behöver mer utrymme leder till försämringar för bilister: Antalet parkeringsplatser minskas – en del av de som försvinner har dock aldrig varit parkeringsplatser på pappret – och en del av Kyrkogårdsvägen respektive Olovsvägen blir enkelriktad.

Åtgärden är en förbättring av det genande regionala cykelstråket genom Sundbyberg och har tagits upp i både den kommunala och den regionala cykelplanen.

Som alternativ fanns redan en cykelväg mellan koloniområdet och Hallonbergen, där man också kan ta sig till Ursviksvägen, menar Annika Kleveland.

Med hänsyn till anslutningar kan inte varje kommun själv bestämma var de vill ha sina regionala cykelstråk.

– Jag kan själv tycka att norr om kyrkogården hade varit en lika bra plats. Men det var redan utpekat av någon annan än oss, för rätt länge sedan, säger kommunalrådet Stefan Bergström (C).

Trafiksäkerheten är en fråga för tjänstemännen. Stefan Bergström har förtroende för att de med sin utbildning har skapat en bra lösning, men lyfter samtidigt vikten av att följa upp utfallet.

Han menar att frågan handlar om att väga intressen mot varandra och att en kategori får ge vika för att en annan ska få det bättre.

– Förvaltningen har lovat att skylta med information om att det rör sig andra människor i området.

MER Fortsättning på cykelstråket

Cykelstråket förbi kyrkogården görs om i etapper. Nästa steg är att förbättra delen mellan Olovsvägen och Ursviksvägen.

En upphandling ska påbörjas i september.

Om allt går som planerat och vädret tillåter det kommer byggstart ske mars–april 2019.

Nästa vinter ska cykelbanan vara färdigställd.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47