”Lotten en fantastisk mötesplats”
Allt fler längtar efter att få sätta fingrarna i jorden. Därför växer köerna till söderorts kolonilotter. Kjerstin Granberg är en nöjd kolonist vid Skanskvarn i Årsta.
- Nyheter
- Publicerad 12:00, 25 maj 2018
Det är en tidig vårdag i början av maj. Solen värmer gott och grönskan är spirande och skir. Det är en dag som gjord för trädgårdsarbete – och för att koppla av i solen.
Sturebybon Kjerstin Granberg gör gärna både och. Hon har kommit till sin lott vid Koloniträdgårdsföreningen Skanskvarn för att så bondbönor och morötter – men också för att dricka kaffe på trappan till sin röda kolonistuga.
– Nu när jag är pensionär kan jag redan vara här tidigt på våren. Det är jättehärligt! säger hon och skrattar.
Kaffedags. Kjerstin Granberg tar en fikapaus på förstubron till sin stuga. Foto: Anna Z Ek
Skanskvarn ligger i Årstaskogen, med fin utsikt över Årstaviken. Många som promenerar förbi på grusvägen intill kastar längtansfulla blickar på de 25 näpna stugorna, omgivna av välskötta trädgårdar. En av dem är alltså Kjerstin Granbergs. Hon köpte den tillsammans med sin dotter Klara, för tre år sedan. Då hade Klara hjälpt en kompis på hennes lott, och det gav henne chansen att arrendera två odlingslotter utan hus.
Grillning och glögg
När styrelsen såg att hon jobbade flitigt och hade goda kunskaper om odling fick hon ett erbjudande om att få köpa en stuglott. Mor och dotter slog till, och det har de aldrig ångrat. De trivs med att odla – och de gillar den sociala samvaron.
– Det är en fantastisk mötesplats för familjen. På julafton ses vi här och grillar och dricker glögg. Och så kommer det förbi folk som stannar vid staketet och pratar, berättar Kjerstin.
Vårblommor lyser upp lotten. Foto: Anna Z Ek
Kjerstin Granberg och hennes dotter är inte ensamma om sitt odlingsintresse. Det finns drygt 7 100 kolonilotter (stuglotter och odlingslotter) på mark som arrenderas ut av Stockholms stad. Totalt köar 7 500 personer till dem.
Och köerna blir allt längre. Koloniföreningarna i söderort har så gott som alla växande köer. För att få en av de 32 stuglotterna hos Dianelunds koloniträdgårdsförening (granne med Skanskvarn) får man till exempel vänta 10–25 år och intresselistan har till och med stängts. Snösätra Norra (i skogsområdet nedanför Rågsved) är den genomsnittliga kötiden förvisso bara ett år, men för några år sedan fanns ingen kötid alls.
Tv-utbudet påverkar
En orsak är förstås att stockholmarna blir fler. En annan är det ökade intresset för odling i alla former, i en tid då många är fjättrade vid datorn under arbetstid. Tv-utbudet spelar också roll.
– Vi kan se att antalet personer som ställer sig som intresserade ökar i alla områden. Ett ökat tryck är ofta kopplat till om det är många trädgårdsprogram på tv, säger Örjan Sjödin, ordförande för Föreningen Stor-Stockholms Koloniträdgårdar (FSSK), där 71 föreningar är medlemmar.
Populärt 100-årsjubileum
Många föreningar tillämpar inget strikt kösystem, utan har en intresselista. Skanskvarns styrelse väger bland annat in de sökandes motiveringar och om de har kunskaper som föreningen kan ha nytta av, när det avgörs vem som ska få en ledig lott.
Och kön/intresselistan till Skanskvarn växer något år från år. 2017 var ökningen markant, kanske på grund av 100-årsjubileet. Många tittade in när odlarna öppnade sina trädgårdar för alla intresserade.
– Då sålde vi honung från våra bin. Det var så trevligt att vi pratar i föreningen om att ha det igen, berättar Kjerstin och stoppar ner en böna i jorden.
Nu ska bondbönorna ner i jorden. Kjerstin Granberg sår dem i en pallkrage. Foto: Anna Z Ek
Bondbönor, färdiga att stoppas i jorden. Foto: Anna Z Ek
Flamingos pryder gröngräset. Foto: Anna Z Ek