Marina Nilsson Jablonski jobbar hårt på sin lott – och tycker att det är jätteroligt. Foto: Melina Reid

Lotten är Marinas gröna paradis

Allt fler längtar efter att få sätta fingrarna i jorden. Därför växer köerna till söderorts kolonilotter. Marina Nilsson Jablonski är en hängiven kolonist i området Odlaren.

  • Publicerad 12:00, 25 maj 2018

När Marina Nilsson Jablonski öppnar dörren till redskapsboden tittar en koltrast tillbaka på henne. Den lilla fågeln har gjort ett rede på en kratta och ruvar nu på sina ägg i dunklet.

– Snart kommer det att börja pipa här! Det ska bli roligt, säger Marina och stänger varsamt dörren.

Hon har ingen tanke på att jaga bort sin gäst, även om den hindrar henne från att nå alla redskap. I stället ser hon fram emot att få en koltrastfamilj som närmsta granne, för redskapsboden ligger vägg i vägg med familjens kolonistuga i kolonilottsområdet Odlaren, nära Skarpnäck.

Bönor, mangold, ärtor, squash och annat gott växer till sig i Marinas växthus.     Foto: Melina Reid

– Det här är en fantastisk idyll. Det är som att ha sommarstugan tio minuters bilväg hemifrån Söder eller några stationer med tunnelbanan, säger Marina.

Den vita trästugan har varit i familjens ägo ända sedan 1957, då hennes svärmor köpte den. För åtta år sedan dog hon, och då ärvde Marina och hennes man lotten. De letade egentligen efter en sommarstuga men när de insåg hur fint det var här bytte de spår. De blev kolonilottsodlare – och det har de aldrig ångrat.

– Det är jättemycket att göra, vi har höga ambitioner med vår lott och alla är skyldiga att hjälpa till med det allmänna. Men framför allt är det  väldigt roligt! Och det är härligt att kunna bjuda hit barnbarnen, säger Marina som tar oss på en promenad bland 114 näpna stuglotter, inbäddade i grönska och omgivna av bergsknallar där det finns både dansbana, boulebana och volleybollplan.

Odlarens 114 stugor är omgivna av bergsknallar med skog, och sjön Flaten ligger på promenadavstånd.  Foto: Melina Reid

Hon och hennes man hade tur. Att få en egen kolonilott i Stockholm är inte lätt. Det finns drygt 7 100 kolonilotter (stuglotter och odlingslotter) på mark som arrenderas ut av Stockholms stad. Totalt köar 7 500 personer till dem.

Och köerna blir allt längre. Koloniföreningarna i söderort har så gott som alla växande köer. Den kortaste kötiden till en av de 554 stuglotterna i Koloniträdgårdsföreningen Skarpnäck är nu fem år. För att få en av de 90 odlingslotterna hos Hammarbyhöjden fritidsträdgårdar får man vänta i cirka sju år.

Tv-utbudet påverkar

En orsak är förstås att stockholmarna blir fler. En annan är det ökade intresset för odling i alla former, i en tid då många är fjättrade vid datorn under arbetstid. Tv-utbudet spelar också roll.

– Vi kan se att antalet personer som ställer sig som intresserade ökar i alla områden. Ett ökat tryck är ofta kopplat till om det är många trädgårdsprogram på tv, säger Örjan Sjödin, ordförande för Föreningen Stor-Stockholms Koloniträdgårdar (FSSK), där 71 föreningar är medlemmar.

Marina och hennes man har lagt ner mycket möda på att renovera den lilla stugan.    Foto: Melina Reid

Marina Nilsson Jablonski ser fram emot en lång sommar på sin lott. När Mitt i hälsar på är de flesta blommor bara knoppar men snart kommer färgerna att explodera. Blåregn, kaprifol och summer snow kommer att dofta i spaljévalven och runt om i trädgården kommer rosor, pioner, vallmor, jasminer och andra blommor lysa i kapp.

Egna kryddor till lunch

Och så finns allt det ätbara förstås. Äpplen, vinbär, hallon, krusbär och potatis växer ute medan annat än så länge vårdas i ett litet växthus: bönor, mangold, ärter och kryddväxter, till exempel.

– Varje lunch klipper vi ner våra egna kryddor till en vinaigrette, till salladen vi plockat. Det är en speciell känsla att äta det man odlat själv, säger Marina.

När Mitt i är på besök är mycket grönska ännu i sin linda, men tulpanerna blommar för fullt.   Foto: Melina Reid

Trädgårdsredskap, redo att användas.   Foto: Melina Reid

Välkomnande skylt till en av områdets gemensamma toaletter.

Fakta

Så här långa är köerna*

Här är exempel på kötider till föreningarna. De flesta uppger att köerna växt.

Koloniträdgårdsföreningen Skarpnäck 

554 stuglotter. 800 köar. Kortaste kötid är 5 år.

Skarpnäcks fritidsträdgårdar

90 odlingslotter. Ca 40 köar. Ca ett års väntetid.

Drevvikens fritidsträdgårdar

177 lotter. Drygt 100 köar. Kötiden är cirka ett år, men det kan gå fortare.

Koloniträdgårdsföreningen Odlaren 

114 stuglotter. Ca 150 personer köar. Föreningen kan inte uppge väntetiden, men den kan bli lång.

Hammarbyhöjdens fritidsträdgårdar

90 odlingslotter. Ca 160 köar. Kötiden är ca 7 år.

Pungpinans fritidsträdgårdar

172 odlingslotter. Ca 150 köar. Kötiden är ca 1 år.

Koloniträdgårdsföreningen Eken 

78 stuglotter och några odlingslotter. Ca 120 köar. Kötiden varierar, men kan bli upp till tio år.

Täppans fritidsträdgårdar 

54 odlingslotter. Ca 70 köar. Uppger ingen kötid, men att ”det kan gå fort” att få en lott. Den som har längst kötid och kommer på visning får välja först.

Skrubba koloniträdgårdsförening

197 stuglotter. Ca 350 köar. Väntetid ca 10 år.

*Föreningarnas köer är oftast inte strikta utan intresselistor. Därför kan väntetiderna variera inom en och samma förening. Personer med kunskaper som en viss förening har behov av kan till exempel få företräde. Vissa föreningar strävar också efter en jämn ålders- och könsfördelning.

 

Källa: Kolonilottsföreningarna
Visa merVisa mindre

Fakta

Visste du att…

… den äldsta koloniträdgårdsföreningen i söderort är Dalens koloniförening, bildad 1912.

… den yngsta föreningen i söderort är Årstafältets koloniområde, bildad i oktober 2002 (just nu flyttas alla lotter till fältets östra del så inga lotter är i bruk säsongen 2018).

… Skarpnäck är den stadsdel i söderort där flest kolonilotter finns: 2 250, fördelade på 14 områden.

… Skarpnäcks koloniområde är störst i staden, med sina 554 stuglotter.

… den äldsta föreningen i Stockholms stad är Söderbrunn på norra Djurgården, där ett koloniområde anlades 1905.

Källa: Föreningen Stor-Stockholms koloniträdgårdar, Stockholms stad
Visa merVisa mindre