Sigtunabon Lotta Rahme har garvat skinn och undervisat hantverket i 40 år. Hon är mästare i yrket och har sin verkstad, butik och museum i centrala Sigtuna. Hon skapar kläder och andra attiraljer av bland annat fiskskinn. Den uråldriga tekniken har hon lärt sig av inuiterna i norra Kanada.

Nyligen var hon med i tv-programmet Mandelmanns där hon lärde Marie Mandelmann hur man garvar och kan använda skinnet att sy med.

– De har klippt bort jättemycket så min medverkan är ganska kort. De har till och med klippt bort delar av processen vilket jag tycker var lite dumt. Det ser ut som det här är så himla snabbt och enkelt. Vi spelade in en hel dag men jag är bara med i kanske fem minuter, säger Lotta Rahme.

Inspelningen av programmet gjordes i våras men nu i januari så visades det på tv.

– Det var roligt att få se hela den där verksamheten. Det är jättefint där och jättevackert med allt på gården. Tyvärr var det ett fruktansvärt väder den dagen så var inne i ett växthus hela tiden, säger Lotta Rahme.

Firade bröllopsdag på stationen

Efter inspelningen av Mandelmanns gård åkte Lotta hem till Sigtuna.

– Det var min och min mans bröllopsdag och han hade varit i Köpenhamn. Vi hamnade på samma nattåg hem men hade olika vagnar. Så vi delade på en liten flaska champagne på stationen, säger hon och skrattar.

Det är inte första gången Lotta Rahme är medverkar i tv.

– Jag har varit med några gånger i andra program genom åren, det är roligt. Alla var så väl omhändertagande och trevliga. Jag hade mest med Marie att göra och hon är jättetrevlig, säger hon.

Lotta gjorde en fluga i fiskskinn, något som Marie Mandelmann även gjorde till sin man, Gustav Mandelmann.

Har försäljningen av flugorna gått upp sedan programmet visades?

– Ja, det har det faktiskt gjort. Jag har fått flera beställningar sedan dess och jag kommer att sälja flugor på Nordiska museet nu i samband med vår utställning.

Lördagen den 11 februari startar en utställning på Nordiska museet i Stockholm. Där ställer hon tillsammans med sina gesäller ut varsitt plagg, gjorda av fiskskinn.

– Det handlar om att vi sprider det här vidare.

Efter utställningen på Nordiska museet åker Lotta Rahme till Japan för att lära sig mer om traditionell garvning.

– Jag ska gå en kurs i indigo färgning hos en man som är väldigt känd för att göra det på ett naturligt och traditionellt sätt.