Lager. Grafiska formgivaren Lotta Lundin från Blackeberg säljer mönster för vantstickning. För tillfället är hon uppe i 134 olika typer av mönster, allt från hårdrocksband och filmfigurer till hundar och katter. Nästa år ska hon ge ut en bok med alla mönster samlade. Foto: Mikael Andersson

Lotta sticker ut med sina unika hantverk

Vad har Oscar Wilde, Avicii och Harry Potter gemensamt? Jo, de hänger alla i en bod i Stora mossen, i form av stickade vantar.

  • Publicerad 14:31, 9 okt 2020

Jag vill inte att det ska bli något krav på att jag måste producera mönster, för då blir det inte roligt längre.

För två år sedan blev Lotta Lundin utbränd från jobbet som grafisk formgivare och layoutare. Det enda hon orkade med var att sticka, något hon lärt sig av sin mamma.

– Det var kravlöst och meditativt, men jag fick ändå låta min kreativitet flöda, berättar Lotta Lundin.

Men att sticka blommor var inget för henne, "det är roligare med lite rock 'n roll" som hon säger. Därför passade hon på att använda sig av sina yrkeserfarenheter, och började sticka vantar utifrån egna mönster som hon gillar.

Det gör hon genom att hitta en bild på nätet och sedan skriva den i ett visst antal pixlar. Sedan följer hon helt enkelt mönstret och formar vanten pixel för pixel. Hennes motiv är ofta kända personer och figurers ansikten, något som kan vara en utmaning.

– Det måste vara bilder som är tagna med mycket skugga och inte så mycket detaljer, det är svårt att få in ett ansikte på 40 pixlar.

Stort intresse i USA

Lotta Lundin insåg att intresset för stickning är stort, framförallt i USA. När huvudrollsinnehavaren i den amerikanska dramaserien Twin Peaks, Kyle MacLachlan, instagrammat en bild på hennes vantar som föreställde honom, resulterade det i 10 000 nya följare på hennes instagramkonto.

– Och en morgon för några veckor sedan hade jag fått 30 beställningar på Ruth Bader Ginsburg och förstod inte varför, det var ett mönster jag gjorde i våras. Sen insåg jag att hon hade gått bort, och det är ett av mitt mest sålda mönster nu.

För det är just själva mönstret hon säljer, inte vantarna i sig. Idag lever hon halvtid på sin försäljning, men målet är att kunna göra det på heltid.

– Att sälja färdiga vantar är svårt att gå runt på. Jag stickar bara ett par för att ha som exempel på hur resultatet kommer se ut.

Business. Lotta Lundins mål är att kunna försörja sig på heltid genom att sälja mönster för vantstickning. Foto: Mikael Andersson

Full fart. Stranger things-mössan började hon med kvällen innan, det går alltså fort fram när Lotta Lundin väl har börjat. Foto: Mikael Andersson

Ska ge ut en bok nästa år

Lotta Lundin bor i Blackeberg under vinterhalvåret, men de senaste tre åren har hon huserat i sin kolonilott i Stora mossen från april till oktober. I boden ligger drivor av garner i olika färger, och på en hylla står flera pärmar fyllda med mönster.

På väggarna hänger alla hennes 134 verk. Zlatan, Voldemort och Batman samsas om utrymmet med Freddie Mercury och Metallica. Här hänger även Anders Tegnells ansikte, och på vantarnas undersida står citaten "tvätta händerna" och "håll avstånd".

Även i Sverige är intresset för stickning stort. I somras anordnade hon ett stickkafé i trädgården och hängde upp alla vantar i äppelträden, medan folk satt och drack kaffe och stickade.

Då och då får hon förfrågningar om det går att specialbeställa ett mönster, men det gör hon inte. Däremot kommer hon nästa höst ge ut en bok med alla hennes mönster samlade.

– Jag vill inte att det ska bli något krav på att jag måste producera mönster, för då blir det inte roligt längre, säger Lotta Lundin.

Att sticka ett par vantar tar mellan 15 och 20 timmar för henne, och mönstret hon är mest nöjd med hittills är Sagan om ringen.

Vilket mönster är det svåraste du gjort?

– Jag har försökt göra Leonard Cohen flera gånger, men han blir så ful varje gång. Men jag vill testa att göra kungen också.

Lotta Lundin

Började tillverka egna mönster i januari 2019, idag har hon 134 stycken som finns till försäljning.

Har cirka 20 000 följare på sin instagram, #knittinglotta.

Arbetar halvtid som grafisk formgivare, resten av tiden tar hon fram nya stickmönster.

Under sommaren anordnade hon stickkafé vid sin kolonilott, där det gick att köpa en kopp kaffe och slå sig ner i trädgården och sticka.

Lottas tips till nybörjarstickaren:

"Att våga. Blir det fult så börja om, ta inte så allvarligt på det. Sedan gäller det att träna. Jag hävdar att alla kan sticka."

Visa merVisa mindre