Nytt försök. Trafikborgarrådet har inte gett upp ambitionen att locka fler cyklister bort från gågatan. Foto: Andreas Enbuske

Lösningen: Så ska cyklisterna bort från Götgatsbacken

Nu görs ett nytt försök att få snabba cyklister att sluta köra i Götgatsbacken. Trots att få hittills valt Repslagargatan istället lanseras den nu igen som ett ”alternativt cykelstråk”.

  • Publicerad 11:00, 23 aug 2017

Sen hösten 2013 är det tillåtet för cyklister att köra åt båda håll på Repslagargatan som är tänkt att avlasta Götgatsbacken. Stadens mål har varit att cyklister som vill köra fort ska se den lilla omvägen via Sankt Paulsgatan, Repslagargatan och Högbergsgatan som ett bättre alternativ.

Men trots regeländringen och informationsinsatser kör de flesta cyklister fortfarande raka spåret via gågatan, där konflikterna och trängseln mellan trafikanterna fortsätter.

Få väljer bort gågatan

Störst problem på gågatan är det på eftermiddagarna när fotgängarna är många och cykelpendlarna ska hem söder ut. Då är det fortfarande bara en av 20 söderåkande cyklister, alltså fem procent av cyklisterna, som väljer bort gågatan och svänger av mot Sankt Paulsgatan.

I budgeten som presenterades förra hösten lovade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) bättring. Nu står det klart att staden på nytt ska försöka sälja in Repslagargatan till cyklisterna.

Trafikborgarrådet: "Behövs en push"

Ny asfalt läggs på sträckan, nya skyltar ska upp och klistermärken och målning ska göras i gatan som kommer få runda, gula markeringar, där cyklister uppmanas att testa Repslagargatan.

Trots att gatan hittills inte slagit igenom som cykelstråk tror Daniel Helldén att det här kommer att göra susen.

– Jag tror det här kommer få folk att ändra sitt beteende, inte alla men betydligt fler. De nya asfalterade bitarna är inbjudande och det känns plant, tydligt och enkelt att ta den här vägen som cyklist. De nya markeringarna i gatan blir också en bra signal. Det är inte alltid det vi gör ses av fotgängare och cyklister utan det behövs en extra push, säger Daniel Helldén.

Cyklister har även fått en bredare cykelbana i backen mellan Medis och Högbergsgatan. Här ska det också sättas upp nya skyltar som tipsar dem om Repslagargatan. Samtidigt ges gående mer utrymme i backen mellan Sankt Paulsgatan och Peter Myndes backe. Alla arbeten ska vara klara till helgen.

Inget cykelförbud på gång

Moderaterna har tidigare föreslagit cykelbanor i båda riktningar hela vägen på Götgatan från Hornsgatan till Medborgarplatsen.

Götgatsbacken måste bli bättre för cyklister enligt förslag från Moderaterna

Men någon ommöblering av Götgatsbacken är inte på gång. Och att helt förbjuda cykling på gågatan ser inte Daniel Helldén som ett alternativ. Det måste gå att cykla till butiker, upp till Mosebacke och att välja gågatan om man kör i gåendes takt.

– Vissa tider på dygnet promenerar ingen där och då är cyklingen inget problem alls. Nu tar vi det här steget och hoppas att det blir bättre för alla parter. Annars får vi senare titta på andra åtgärder, säger Daniel Helldén.

Större planer på sikt

På längre sikt har inte trafikborgarrådet släppt idéer som att förlänga Repslagargatan till Hornsgatan eller att tillåta cykling i Söderledstunneln.

Cyklister gerillakör i Söderledstunneln

– Men det här är den lösning vi ser att vi kan få till just nu. Det här gör att vi får en bra alternativ genomfart men det är inte sista ordet. Med större flöden cyklister i framtiden kommer vi få hitta nya lösningar, säger han.

Senare i höst ska trafikkontoret följa upp om fler cyklister börjar köra Repslagargatan.