Personalen i Katarina församling vädjar till besökare att visa respekt. "Det är människor i sorg som kommer hit", säger Maarit Gauffin. Foto: Pekka Pääkkö

Lösa hundar och avklädda solbadare skapar bråk på kyrkogård

Katarina kyrkogård ska vara en fridens plats, men läget är ett annat. Folk solar topless i minneslunden, hundar jagar boll mellan gravarna och förskolegrupper leker kurragömma. – Vi har blivit nya Tantolunden, säger fastighetschef Allan Zoltan.

  • Publicerad 05:40, 22 jun 2020

En kvinna med okopplad hund korsar kyrkogården när Mitt i Södermalm är på besök en solig morgon. Trädgårdsskötare Robert Johansson är van, han upplyser om koppeltvånget.

Hundägaren gör som hon blir tillsagd men utan att titta upp eller svara.

– Hon blev irriterad, konstaterar Allan Zoltan, Katarina församlings mark- och fastighetschef.

Hundar släpps lösa trots koppeltvång

Sedan 2018 får man ha med sig hund till kyrkogården, men med restriktioner. Hunden får följa med till graven, det är också okej att gå med den i koppel genom parken.

Men kyrkogården är ingen rastplats.

Skyltar med budskapet sitter på sex platser. Ändå släpps hundar lösa – att jagar bollar och uträtta sina behov på och mellan gravarna, berättar personalen.

Personalen kommer ofta i kläm mellan hundägare och de som vill ha hundförbud. Trädgårdsmästare Robert Johansson och fastighetschef Allan Zoltan tycker att tonen skruvats upp.

Hundbajspåsar och bajs ligger ofta på kyrkogården.

– För många är hunden som en livskamrat. Självklart ska man kunna ha den med sig när man lämnar blomma på en grav. Men vissa verkar tro att kyrkogården är en hundrastplats, säger Allan Zoltan.

Hotfull ton i mejl från besökare

Nästan dagligen kommer arga mejl från besökare.

– Både från hundägare som tycker att våra skyltar är aggressiva och liknar förbudsskyltar, och från de som vill ha hundförbud. Det har blivit lite som ett slagfält där de olika falangerna inte förstår varandra alls.

Här vilar barn från tsunamin och från Estonia. Vi vill att man ska kunna gå till graven och känna att det här är fridens plats.

Personalen hamnar emellan.

Skyltarna på kyrkogården ska bytas ut och få ett mildare tilltal. ”Det kommer säkert att kritiseras det med”, tror Allan Zoltan.

– Tonen kan vara ganska hotfull. Folk blir upprörda på oss och vill att jag bifogar blankett för utträde ur Svenska kyrkan. De tycker inte vi gör något. Men vi vet faktiskt inte vad vi ska göra, säger Allan Zoltan.

Uppmanar till respekt

Ett beslut om nya skyltar är dock taget. Budskapet ska formuleras tydligare och vänligare, det ska inte se ut som en förbudsskylt.

Men främst hoppas Katarinas personal på förståelse och respekt besökare emellan.

– Här vilar barn från tsunamin och människor från Estonia. Vi vill att man ska kunna gå till graven och känna att det här är fridens plats. Men vi varken kan eller vill förbjuda hundar, vi vill vara en välkomnande plats, säger Allan Zoltan.

Solar topless i minneslunden

Men det är inte bara hundar som skapar konflikter – med det fina vädret kommer fler sommarplågor.

Personalen får be sällskap som har picknick och dricker öl mellan gravstenarna att gå.

– En del blir upprörda och visar noll förståelse när man kommer med gräsklipparen. Man kör nästan över dem innan de reser sig, säger Robert Johansson.

”Har blivit nya Tanto”

Förskolegrupper använder kyrkogården som lekplats och somliga ser den som vilken park som helst.

Minneslunden fylls ofta av halvnakna solbadare.

– Folk tycker att minneslunden är så solig och fin, en plan plats att ligga på att sola, en del topless i string. Men det är kristlig mark, påpekar Allan Zoltan.

– Jag ser det som ett symptom på att det saknas grönområden. Då kommer man hit och hänger, vi har blivit nya Tantolunden, säger han.

En liknande bild rapporteras från Maria Kyrkogård. En läsare skriver till Mitt i Södermalm att det blivit en ny rastplats där lösa hundar kissar och bajsar.

”Allas ansvar”

Kyrkogården är för alla, säger diakon Maarit Gauffin, och då får alla ta ansvar.

– Jag hoppas folk tar sig en tankeställare innan de släpper hunden lös eller låter barnen klättra på en gravsten. Vi har nästan dagliga begravningar och det är människor i sorg som kommer hit. Kyrkogården är varken en lekpark eller en agilitybana.