OLAGLIGT. Att arrangera loppisar som drar mer än 50 besökare är inte lagligt. Foto: ARKIVBILD

Loppmarknad stängdes ner av polisen

I helgen upplöste polisen en loppmarknad, då det var fler än 50 personer som var där för att fynda. Lagen slår helt fel, anser både loppisarrangörer OCH Folkhälsomyndigheten.

  • Publicerad 12:55, 7 sep 2020

När covid-19 slog till mot världen i våras tvingades länder införa drastiska åtgärder för att minska smittspridningen. I Sverige infördes ett tak på max 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Det innebar att det i praktiken varit omöjligt att arrangera loppmarknader, då de faller under ordningslagen.

Det här blev tydligt i söndags, då polisen fick rycka ut och stänga en loppmarknad i Täby. Detta då den besöktes av fler än 50 personer.

Orimligt

Loppisarrangörer har hela tiden hävdat att detta är orimligt. Bland annat då loppmarknader ofta hålls utomhus och det är lätt att hålla avstånd. I jämförelse med till exempel stora köpcentrum, som har tillåtits hålla öppet under hela pandemin.
Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad håller med.

– Utifrån smittskyddsskäl finns det ingen anledning att stänga loppmarknader, men det blir tyvärr så här ibland. Att göra en ändring i ordningslagen var den enklaste och snabbaste lösningen i våras. Men man måste se över det här nu. Många gränsdragningsfrågor har varit orimliga, säger hon.

Här får Södermalm en ny loppmarknad

Regeringen ska se över ordningslagen. Och från och med 1 oktober finns det ett förslag att höja maxtaket till 500 personer.

– Loppmarknader råkade illa ut, det var ett misstag, säger Bitte Bråstad.

Så Folkhälsomyndigheten har inget emot att loppmarknader hålls öppna?

– Nej, verkligen inte. Följs de vanliga reglerna, som till exempel att hålla distans, finns det absolut inget skäl att hålla loppisar stängda, särskilt eftersom många av dem hålls utomhus. Problemet är att ordningslagen inte alls är anpassad utifrån ett smittskyddsperspektiv.

Enligt henne blir situationen förhoppningsvis mer rättvis för loppisarrangörer från och med 1 oktober, om taket höjs till 500 personer. Tidigare än så går det dock inte att göra något. Hela ordningslagen ska ses över, men den utredning väntas ta betydligt längre tid.