Emma Perning och Maria Wiberg från Täby-Danderydsföretaget Stockholmsmarknader. Foto: Läsarbild Therese Wiberg

Loppismästarna kan vinna pris på Berns-gala

Sommarjobbet slutade med världsrekord, reklamkupper i Mello och nu prisfest i Berns salonger. Stockholmsmarknaders Emma Perning och Maria Wiberg är nominerade tillsammans med IKEA och Göteborgs stad på den årliga Återvinningsgalan. – Vi känner oss redan som vinnare.

  • Publicerad 15:51, 21 nov 2018

Loppisresan började som ett sommarjobb för de två studenterna Emma Perning och Maria Wiberg. Året var 2005 och de var båda nördar på gamla prylar och nostalgi. De slog upp en bakluckeloppis i det gamla danspalatset Yesterday för att se om det flög.

– Vi visste inte ens om det skulle bli mer än bara en sommar, säger Maria Wiberg.

Världsrekord och reklamkupp i Mellon

Men så blev det.

De har prisats av både Täby och Danderyd kommun och 2016 slog de världsrekord i Guinness rekordbok med världens största bakluckeloppis – över 1000 bilar och 25 000 besökare. I fjol hamnade de på löpsedlarna när de kuppade in sin nya loppis i SVT:s direktsändning av Melodifestivalen.

Men resan har präglats av mycket slitgöra, men alltid sett det som ett äventyr.

– Det är så udda grej att hålla på med. Vi får träffa alla sorters människor och vara långt ute på någon grusplan till Berns salonger.

Slåss mot Ikea och Göteborgs stad

Nu är de nominerade till den årliga Återvinningsgalan på Berns i kategorin ”Årets förebyggare”. Enligt dem själva den finaste kategorin av dem alla.

– Lyckas man förebygga att prylarna ens hamnar på tippen är det ju bäst, säger Maria Wiberg.

De står emot två tungviktare – Ikea och Göteborgs stad.

– Man känner sig liten i sammanhanget, men desto roligare att få vara med. Vi känner oss redan som vinnare.

Hur stora ska ni bli?

– Vi är inte färdiga än. Bara det att det återvunna plagget blev årets julklapp visar på att det finns mer att göra. Det är verkligen nödvändigt att hitta på bra lösningar. Jag tror att det fungerar bättre när människor gör något för att det roligt, som att jaga efter det perfekta fyndet på en loppis, än att man gör det av plikt och skuldkänslor.

Galan är den 31 januari.