Karin Fjaestad (t v) arbetstränar på Guldkanten. "Det är jättecharmigt här, de låter en göra det man är bra på. " säger hon och vinkar hejdå till kollegan Annika Mattsson. Foto: Sacharias Källdén

Loppisen som sätter guldkant på tillvaron

Hos Guldkantens loppis kan du köpa allt mellan himmel och jord men många Värmdöbor går inte dit i första hand för handla, utan för att träffa trevligt folk.

  • Publicerad 10:00, 20 nov 2020

Om man besöker Guldkantens loppis i Hästhagen för första gången är det lätt att häpna över flera saker. Det ena är hur stort det är: Kläder, skor, prydnadsföremål, inredning och möbler, tavlor, glas och porslin, gamla filmer och skivor…listan kan göras nästan oändlig med vilka prylar som finns i butiken. Alltihop är fördelat på två våningsplan, till det kommer ett mindre kafé där man kan köpa kaffe och hembakt.

– Det är våra volontärer som bakar, bullarna brukar vara väldigt poppis, säger Iréne Bierfeldt, verksamhetschef för föreningen Guldkanten som driver loppisen.

Innan corona ordnades också musikunderhållning i kaféhörnan, men det är paus på det nu.  

Samlingsplats

Det andra man häpnar över är atmosfären. Så fort loppisen öppnar för dagen kommer de första besökarna, men alla är inte där enbart för att handla. Många vill bara ta en fika och snacka lite, få det senaste byskvallret och slå ihjäl lite tid. Kanske hjälpa till med något.

– Det har blivit en samlingsplats. De flesta stannar 1-2 timmar, det lindrar ensamheten för många, inte bara för äldre. Vi har volontärer som hjälper till gratis och de mår bra av att ha något att göra, säger Iréne.

– Det är ögongodis! Man behöver inte äga det, det räcker med att titta på alla fina saker, säger en av stammisbesökarna, Anita Eriksson.

Hon är just i färd med att välja ut ett bra bälte till sin sambo, Ralf Boström, som, enligt honom själv, håller på att tappa byxorna.

– Det här är världens bästa loppis! Det är billigt och ordning och reda, säger han.

På Halloween ordnade personalen grillfest utomhus för alla åldrar, cirka 25 utklädda små spöken och häxor kom med sina föräldrar, berättar Iréne.

Skräck-älskare. Marie-Ann Berglund är uppvuxen i området och går ofta till Guldkanten när hon besöker sin mamma. I DVD-hörnan har hon hittat ett ex av favoritrysaren Saw 3. Foto: Sacharias Källdén

Stammis. Claudine Yazimango är ofta på Guldkantens loppis och handlar kläder till sina barn. Foto: Sacharias Källdén

Fixarverkstad. Per-Erik Ekeblad lagar och fixar ordning alla tekniska prylar som lämnas in. Foto: Sacharias Källdén

Alla pengar till pensionärer

Allting i butiken är saker som folk har skänkt och alla intäkter går till föreningen Guldkanten, för att bekosta aktiviteter för kommunens pensionärer. Förra året ordnades en mängd utflykter, pub- och jazzkvällar och filmvisning, för att nämna något. Det ordnas också alltid något vid de stora helgerna som påsk och jul.

– Utan den här verksamheten skulle vi inte få in några pengar till aktiviteter. Varenda krona går till pensionärerna. Vi får ett föreningsstöd på en miljon kronor från kommunen, men de går till att betala löner och administration, säger Iréne.

I somras tog de emot ungdomar som fick sommarjobba på loppisen, berättar Iréne.

Guldkanten loppis håller normalt sett öppet tisdag till fredag men är stängt nu fram till 1 december på grund av de nya restriktionerna.

– Sedan får vi se, vi hoppas verkligen att vi kan öppna igen, säger Iréne.

Billigt och ordning på torpet. Ralf Boström tycker Guldkanten är världens bästa loppis. Foto: Sacharias Kallden

Butikschef. Iréne Bierfeldt leder verksamheten. Foto: Sacharias Källdén

Guldkanten loppis

Var: Hästhagsterrassen 1

När: Öppet normalt sett tisdag-fredag 11-15 (varannan onsdag 13-19) plus två lördagar i månaden, nu stängt till 1 december. Håll koll på foreningen-guldkanten.se

Hur: Loppisen sköts av volontärer. Till sin hjälp har de personer anställda med lönebidrag och personer som arbetstränar. Den är en del av Guldkanten, en förening som ordnar aktiviteter för pensionärer i Värmdö kommun för att ”sätta guldkant på tillvaron”. Föreningen drivs av fyra pensionärsföreningar i Värmdö och har funnits sedan 2004 med bas på Gustavsgården.

Visa merVisa mindre

Centrum i Hästhagen. Guldkantens loppis ligger i huset som tidigare var Konsumaffär. Foto: Sacharias Källdén