Om man besöker Guldkantens loppis i Hästhagen för första gången är det lätt att häpna över flera saker. Det ena är hur stort det är: Kläder, skor, prydnadsföremål, inredning och möbler, tavlor, glas och porslin, gamla filmer och skivor…listan kan göras nästan oändlig med vilka prylar som finns i butiken. Alltihop är fördelat på två våningsplan, till det kommer ett mindre kafé där man kan köpa kaffe och hembakt.

– Det är våra volontärer som bakar, bullarna brukar vara väldigt poppis, säger Iréne Bierfeldt, verksamhetschef för föreningen Guldkanten som driver loppisen.

Innan corona ordnades också musikunderhållning i kaféhörnan, men det är paus på det nu.  

Samlingsplats

Det andra man häpnar över är atmosfären. Så fort loppisen öppnar för dagen kommer de första besökarna, men alla är inte där enbart för att handla. Många vill bara ta en fika och snacka lite, få det senaste byskvallret och slå ihjäl lite tid. Kanske hjälpa till med något.

– Det har blivit en samlingsplats. De flesta stannar 1-2 timmar, det lindrar ensamheten för många, inte bara för äldre. Vi har volontärer som hjälper till gratis och de mår bra av att ha något att göra, säger Iréne.

– Det är ögongodis! Man behöver inte äga det, det räcker med att titta på alla fina saker, säger en av stammisbesökarna, Anita Eriksson.

Hon är just i färd med att välja ut ett bra bälte till sin sambo, Ralf Boström, som, enligt honom själv, håller på att tappa byxorna.

– Det här är världens bästa loppis! Det är billigt och ordning och reda, säger han.

På Halloween ordnade personalen grillfest utomhus för alla åldrar, cirka 25 utklädda små spöken och häxor kom med sina föräldrar, berättar Iréne.

Alla pengar till pensionärer

Allting i butiken är saker som folk har skänkt och alla intäkter går till föreningen Guldkanten, för att bekosta aktiviteter för kommunens pensionärer. Förra året ordnades en mängd utflykter, pub- och jazzkvällar och filmvisning, för att nämna något. Det ordnas också alltid något vid de stora helgerna som påsk och jul.

– Utan den här verksamheten skulle vi inte få in några pengar till aktiviteter. Varenda krona går till pensionärerna. Vi får ett föreningsstöd på en miljon kronor från kommunen, men de går till att betala löner och administration, säger Iréne.

I somras tog de emot ungdomar som fick sommarjobba på loppisen, berättar Iréne.

Guldkanten loppis håller normalt sett öppet tisdag till fredag men är stängt nu fram till 1 december på grund av de nya restriktionerna.

– Sedan får vi se, vi hoppas verkligen att vi kan öppna igen, säger Iréne.