Loppis med bortglömda tyger från svunna tider

Vad sägs om yllebroderier i jugendstil eller handdukar med broderier från 1937? Eller varför inte ett par pantalonger som gått ur mode långt innan farfar var ung. Nästa helg är det dukat för en annorlunda loppis vid Portvaktsstugan i Söderby Park i Salem.

  • Publicerad 11:13, 31 maj 2018

Tygerna som säljs på loppisen hade sina heydays ungefär samtidigt som tuberkulosen var en fruktad sjukdom i Sverige. Nästa helg anordnar Salembon Birgitta Gardner textilloppis i Portvaktsstugan vid det gamla tbc-sjukhuset i Söderby Park i Salem.

– Huset är från 1909 och de flesta textilier på loppisen är från en tid så att de definitivt ha kunna funnits inne i huset tidigare, säger Birgitta Gardner som bor i portvaktsstugan.

Portvaktstugan köpte Birgitta Gardner för fem år sedan, men den tog ett par år att renovera innan hon flyttade in. Nu är hon redo för loppis i trädgården. Foto: Anna Z Ek

Hon kommer att fylla trädgården med tyger av olika slag daterade från sekelskiftet och fram till 50-talet. Bland annat stora bordsdukar, handdukar, skrivbordsmattor och underkläder i spets. Hon håller upp ett par rejäla pantalonger.

– De här hade damerna på sig som bodde här inne 1909. Med rejäl plats för baken, säger hon.

Birgitta Gardner förbereder sig för loppis. Foto: Anna Z Ek

Tygerna har hon samlat på sig under de 35 år hon drivit butiken Old Touch vid Odenplan. Här har äldre personer lämnat in tyger, men hon har också köpt dödsbon.

Många av tygerna har broderier. ”De flesta har tummen mitt i handen i dag när det gäller att sy och brodera. Man får inte lära sig sådant i dag.” Foto: Anna Z Ek

– När jag började 1983 fick jag träffa de här kvinnorna som var vuxna under den här tidsperioden. Det är de som lärt mig allt jag vet om hur man sydde och traditionerna kring tygerna.

Fakta

Här är loppisen

När: Den 10 juni klockan 11-16

Var: Portvaktsstugan, Sanatorievägen 11, Rönninge