Ut och spring i helgen, 5 kilometer eller valfri distans i Fun Run. Eller välj på fyra distanser i "Corona Championships" senast den 31 maj. Foto: Mostphotos

Lopp arrangeras virtuellt när covid-19 stoppar folksamlingar

Vårens motionslopp kommer att ställas in eller skjutas upp på grund av coronaviruset. Men det ska inte hindra människor från att träna och må bra – det tänker både Turebergs FK och Sollentunabon Nicholas Roman som startar virtuella motionslopp med start i dag lördag.

  • Publicerad 09:59, 21 mar 2020

– Du har hela helgen på dig. Det är bara att sticka ut och springa, 5 kilometer, var som helst. Det viktiga är att folk kommer ut och rör på sig, både unga och gamla, säger Marcus Grindange som är tränare I Turebergs FK.

Klubben har nu beslutat att ha all träning utomhus, i stället för i friidrottshallen på Vallen, och flera tävlingar har redan ställts in eller skjutits upp – bland annat ”Klara milen” som har flyttats från den 16 maj till den 26 september.

Fair play gäller

Men en virtuell tävling är riskfri och i helgen kör Turebergs FK loppet ”Tureberg Virtual Run” med en tävlingsklass på 5 kilometer.

Tanken är att du tar tid med en GPS-klocka eller mobil-app, laddar upp ett bevis på ditt lopp med tid och distans på Turebergs FK:s Facebook-sida eller mejlar till  mg@turebergfriidrott.se, så publicerar klubben resultatet – och utgår förstås från att att alla kör med fair play.

– Vi får se om någon av våra elitlöpare ställer upp. Men det viktiga är att vi hoppas få ut många som joggar i stället för att sitta inne och kura, säger Marcus Grindange.

Fun Run med valfri distans

Loppet har även en motionsklass, Fun Run, där du själv bestämmer distans och det inte är någon tidtagning. ”Ta en bild på dig eller ditt sällskap och ladda upp på vår Facebook-sida eller sänd till mg@turebergfriidrott.se, så publicerar vi det”, uppmanar Turebergs FK.

Deadline för ”Tureberg Virtual Run” är vid midnatt i morgon söndag men oroa dig inte – har du redan fullt upp i helgen så kommer fler chanser.

”Corona Championships”

Sollentunabon Nicholas Roman som är en van arrangör av tävlingar i både löpning och swimrun har också dragit igång ett virtuellt lopp – ”Run under Corona Championships – the virtual race!” – och det pågår ända till den 31 maj.

– Jag fick inspiration från Finland. Man springer själv, eller med någon löparkompis, och rapporterar in sin tid. Det är kanske inte ett lopp, mer ett initiativ för att få fler att komma ut och röra på sig, säger han.

Flera lopp skjuts upp

Även Nicholas Roman har redan känt av coronavirusets effekter.

Premiären för EX Swimrun skulle ha varit i maj men har flyttats till den 4 oktober och ett annat av Nicholas Romans arrangemang – ”Spring För Livet” där ungdomar från Sollentuna FK springer på Sollentunavallen och samlar in pengar till välgörande ändamål – har flyttats från april till någon gång efter sommaren.

En virtuell finnkamp

Men för virtuella ”Corona Champiobships” är det så klart fritt fram. Man avgör själv när och var man genomför sitt lopp, från i dag den 21 mars till den 31 maj, och det finns fyra distanser att välja på – 5 kilometer, 10 kilometer, halvmara och maraton.

– Loppets Facebookgrupp har redan fått 200 medlemmar. Och nu har vi utmanats av Finland, så det har blivit till en virtuell landskamp! Så ut och spring! säger Nicholas Roman.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19