Annelie Ståhl har många långlopp och swimrun-tävlingar bakom sig, i Sverige och Europa. Vid Flatenloppet är hon själv arrangör. Foto: Christian Lärk

Löpningen räddade Annelie – nu ordnar hon Flatenloppet

Annelie Ståhl blev alkoholist redan på högstadiet. Nu har hon varit nykter i elva år – och arrangerar Flatenloppet runt sin ”årsnykterhetsdag”. – Löpningen räddade mig, säger hon.

  • Publicerad 16:30, 12 sep 2019

Det här är hennes andra hem, och en liten bit härifrån ligger Flaten. Det är en sjö med en speciell betydelse för Annelie Ståhl. Sedan sju år arrangerar hon Flatenloppet varje höst. Syftet är att uppmuntra människor att börja motionera och att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa och beroendeproblematik.

– Tävlingen äger rum runt min årsnykterhetsdag. Sedan elva år är jag nykter alkoholist. Då ändrade jag livsstil helt. Jag slutade dricka, röka, snusa, lade om kosten och började träna. Det räddade mig och nu vill jag hjälpa andra, säger hon.

I dag är Kärrtorpsbon Annelie Ståhl en vältränad och frisk 40-åring med ett ett engagerat yrkesliv – hon är föreläsare, certifierad sorgbearbetare och driver Beroendepodden, en podcast om olika slags beroende och psykisk ohälsa.

Ständig jakt på fylla

Så har det inte alltid varit. Resan mot botten började när hon gick i 7:an och hade sin första fylla.

– Som barn hade jag mycket oro och ångest. Jag hade ett svart, själsligt hålrum inom mig. När jag drack blev det hålet mindre och jag fick en falsk självkänsla, berättar hon.

Under hela skoltiden längtade hon sedan ständigt till nästa fest. Allt handlade om att bli så full som möjligt. Eftersom hon bara umgicks med folk som drack lika mycket kändes det normalt med urspårade händelser och minnesluckor.

– Jag förstod att jag hade problem eftersom jag mådde fruktansvärt dåligt, men jag förstod inte att jag drack för mycket. Inför familjen höll jag upp en fasad av skötsam flicka, berättar hon.

Fick leukemi

20 år gammal blev Annelie Ståhl mamma. Först trodde hon att moderskapet skulle göra att hon mådde bättre, men så blev det inte. Hon fortsatte att dricka, och så kom katastrofen. 23 år gammal fick hon leukemi. För att döva ångesten självmedicinerade hon med alkohol på kvällarna, när sonen sov. Först sex år senare slutade hon.

– Då var jag ett vrak, fysiskt och psykiskt. Insikten kom att jag var på väg att förlora allt – mitt barn, mitt jobb och kanske mitt liv. Då bestämde jag mig. Jag började på 12-stegprogrammet – ett handlingsprogram för att komma bort från droger genom att förstå sig själv och sina handlingar. Sedan dess har jag inte haft ett enda återfall, säger Annelie Ståhl som blev fri från cancern när hon varit nykter i ett år.

Flaten är en av Annelie Ståhls favoritplatser. Numera har hon med sig valpen Molle dit ibland.  Foto: Christian Lärk

Är ihärdig löpare

Vi tar en tur till Flaten. Vattnet glittrar i sensommarsolen, ett killgäng dyker från hopptornet och motionärer springer på strandstigen. Den 14 september är det dags för  Flatenloppet. Ungefär 200 personer brukar springa, både elitlöpare och motionärer. Hon är själv en ihärdig löpare, ända sedan hon blev nykter. Hon betonar att forskning visar att  fysisk aktivitet är mycket effektivt mot psykisk ohälsa. För henne har den varit livsavgörande.

– Jag som haft så låg självkänsla upptäckte att jag klarade att nå mina mål. Jag växte enormt av det och förstod att jag klarade mer än jag någonsin trott. Löpningen räddade mig, säger hon.

”Löpningen stärkte mitt självförtroende enormt och gav mig nya vänner och ett nytt sammanhang”, säger Annelie Ståhl.  Foto: Christian Lärk

 

Fakta

I år kan barnen också springa Flatenloppet

Aktuellt: Flatenloppet, den 14 september.

Tid och plats: 5,8 kilometer lång bana runt Flatensjön. Man kan gå, jogga eller springa. Start kl 13.

För barn: Nytt för i år är ett barnlopp på 1,5 km för 8–14-åringar (start kl 12.15) och ett knattelopp på 500 meter för 4–7-åringar (start kl 12.00).

Hit går överskott från avgiften: Till projektet ”Beroendepodden drogfrihet och hälsa”, som bl a innefattar en kostnadsfri löpgrupp, inspirationsmöten och sorgebearbetning. Projektet finansieras av Arvsfonden. Det syftar dels till att förebygga att unga, 15 till 25 år, utvecklar missbruk och/eller psykisk ohälsa, dels att hjälpa unga som redan finns i dysfunktionella miljöer.

 

Visa merVisa mindre

Fakta

Annelies tips: Så kommer du i gång med träningen

*Boka träning med vänner. Då kan ni peppa varandra när det känns trögt att ge sig ut.

*Sätt upp mål. Det kan vara att klara en viss tid eller distans, eller att genomföra en tävling.

*Planera in träningstillfällen i kalendern, så att de ingår i dina rutiner.

Visa merVisa mindre