Här i Hebas hus på Saltvägen kunde Susanne Kjellman ha bott – om hon hade tjänat 46 000 mer om året. Efter att ha blivit nekad tvingades hon bo i andra hand. Nu har hon fått ett kontrakt med Familjebostäder som ställer lägre krav på inkomst. Foto: Sara Flodin

Lönen måste vara fyra gånger hyran

Susanne Kjellman har fast jobb och tjänar 26 100 kronor i månaden. Det är för lite för att få hyra en trea hos Heba i Hökarängen. – Det känns som de vill rensa området från folk som inte tjänar bra, säger Susanne Kjellman.

  • Publicerad 18:59, 28 sep 2014

Bostadsområdet söder om Hökar­ängens centrum kallas Kryddhyllan. Kanske skulle Gräddhyllan vara mer passande. Sedan Heba Fastighets AB tog över 296 lägen­heter 2010 har kraven på nya hyresgäster skärpts. Detta fick småbarnsmamman Susanne Kjellman, 40, erfara i somras.

– Jag och min sambo hade separerat och jag behövde en lägenhet för mig och min dotter. Jag ville gärna bo kvar i Hökarängen eftersom hennes dagis ligger här, säger hon.

Efter 16 år i bostadskön stod Susanne Kjellman på plats ett till en trerummare på 7 500 kronor på Saltvägen. Hon var redo att packa flyttlådorna. Då fick hon beskedet från Heba att hon tjänar för lite.

– Det kändes för jävligt eftersom jag inte hade någonstans att bo. Även med min låga lön skulle jag absolut ha råd. Jag har fast jobb och har aldrig haft problem med ekonomin, säger Susanne Kjellman.

Som familjevåldsutredare hos polisen tjänar hon 26 100 kronor i månaden. Men Hebas policy säger att man måste tjäna fyra gånger årshyran för att få ett kontrakt. För lägenheten på Saltvägen skulle det innebära 360 000 kronor om året eller 30 000 i månaden. Det är högre än medellönen för kvinnor i Sverige i fjol.

– Det är en minoritet av fastighetsägarna som ställer så höga krav. Jag kan förstå att det finns kunder som har stått länge i kö och blir missnöjda, säger Mona Lindén, förmedlingschef vid Stockholms bostadsförmedling.

– Men vi förmedlar bara lägenheterna. Vilka krav som ställs är upp till fastighetsägarna.

De flesta större värdar i Stockholm sätter ribban vid en års­inkomst som är tre gånger högre än årshyran. Det gäller både de kommunala bostadsbolagen och privata värdar som Stena, Wallenstam och Graflunds.

Men Hebas vd Lennart Karlsson vill inte jämföra med andra bolag.

– Jag vet inte hur andra resonerar. Vi baserar våra krav på erfarenheter från tidigare hyresgäster och deras förmåga att betala hyran, säger han till Lokaltidningen Mitt i.

Med de här kraven utesluter ni en stor grupp människor från en del av hyresmarknaden. Är det rimligt?

– Våra krav innebär förstås att de som har lägre lön har svårare att få bostad hos Heba. Men det är så marknaden ser ut. Vi måste klara vår ekonomi. Om det är rimligt får andra ta ställning till.

Du tycker inte att ni bidrar till ett klassamhälle?

– Nej det vill jag inte påstå. Vi har en väldigt blandad befolkning i vårt bestånd.