Lokförare på pendeln erbjuds 4000 extra per pass

Förarbristen riskerar att leda till en ny kaotisk höst för pendeltrafiken. Fram till slutet av januari saknas det förare på 379 pass och nu tvingas MTR att locka förarna med 4 000 kronor för att ta extra pass.

  • Publicerad 04:55, 3 nov 2018

Bristen på lokförare har länge varit en farhåga för pendeltrafiken i Stockholms län.

På senare tid har problemet synts tydligare när allt fler avgångar ställts in på grund av personalbrist. Något som P4 Stockholm tidigare rapporterat om.

Förra hösten ställde tågbristen till det för Stockholmspendlarna. Nu riskerar lokförarbristen att bli orsaken till en ny kaosartad pendlarhöst.

Får 4 000 kronor per extrapass

Fram till den 22 januari saknas förare på 379 pass i pendeltrafiken. Något som fått driftskötaren MTR att ta till drastiska åtgärder för att lösa krisen.

Den värsta perioden beräknas vara nu i november och därför har MTR kommit överens med facken att varje förare får 4 000 kronor i ersättning för att ta på sig extra pass fram till den sista november.

Under senaste tiden har ersättningen för extrapass varit 2 000 kronor, och enligt fackförbundet Seko ville MTR först höja ersättningen med 500 kronor.

Ett skambud tyckte facket och förhandlingarna fortsatte fram till det nu överenskomna avtalet som möjliggör för MTR att tvinga på två extrapass per förare om luckorna inte skulle lösa sig på frivillighet.

Lösningen kostar mer än det dubbla

Överenskommelsen innebär att en förare får cirka 8 400 kronor för ett extrapass på 8 timmar. En fördubbling av kostnaderna jämfört med vad MTR till en börjat räknat med.

Enligt källor i facket ska beskedet ha fått blandat mottagande hos medlemmarna. Bland annat har hotet om tvång rört upp en del negativa reaktioner.

Men hos MTR är förhoppningen att krisen nu ska lösas.

– Bedömningen utifrån det intresset vi fått är att vi ska klara det bra. De två kommande månaderna är tuffa och någon enstaka tur kan säkert komma att saknas, säger Claes Nyberg, pressansvarig på MTR.

Går det att förhindra en ny tuff pendelhöst?

– Ja, förra året var det mycket annat som spelade in. Att lösa förarbristen är egentligen den sista biten i vår planering.

Efter den 22 januari kommer en ny kull med lokförare examineras och MTR räknar med att det ska underlätta situationen. MTR tror att de då inte kommer behöva de nuvarande tio procenten av inhyrda lokförare från bemanningsföretag.

Hösten i pendeltrafiken

Antalet inställda avgångar på grund av personalbrist under hösten 2017 och i september 2018.

Källa: SL