Emil Andersson, lokalpolisområdeschef i Sollentuna, Väsby och Sigtuna. Foto: Arkivfoto, Mostphotos

Lokalpolisen spanar på radikala extremister

Lokalpolisen i Sollentuna och Väsby hjälper Säpo att spana på radikala extremister. – Vi har en klick här och har agerat på detta, berättar Emil Andersson, chef för lokalpolisområdet.

  • Publicerad 10:58, 29 okt 2017

Den här hösten har Säkerhetspolisen inlett ett samarbete med flera lokalpolisområden i jakten på radikala extremister.

Ett av dessa är Lokalpolisområde Sollentuna, där Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna ingår.

– Det bygger på att Säpo har en öppnare dialog med polisen idag. Vi har mer detaljerad information lokalt nu, säger lpo-chefen Emil Andersson till Mitt i Sollentuna.

Vi har väldigt detaljerad information lokalt

Emil Andersson, polisen

På vilket sätt kan ni hjälpa Säpo?

– Vi på lokalpolisen kan fånga upp signaler i vårt arbete ute på gatorna. Det är också vår uppgift att se till att ingen som har dessa tendenser slinker igenom systemet – utan att de fångas upp på vägen, säger Emil Andesson och fortsätter:

– Det handlar om att arbeta systematiskt och veta vad man ska göra när vi ser ett avvikande beteende.

Har ni agerat?

– Ja, vi har agerat på detta. Jag kan inte berätta hur, men vi samverkar med Säpo runt vissa personer och kontakter tas lite då och då.

Hur många personer handlar det om?

– Det kan jag inte gå in på, men vi har koll på ett antal personer.

Vilken typ av extremism är det fråga om?

– Det gäller alla typer av våldsbejakande extremism. Det finns en klick i lpo-området, och det finns inslag av alla delar.

Hur arbetar ni för att upptäcka radikalisering och våldsbejakande personer?

– Ofta är det tips från allmänhet som gör att vi fångar upp vissa individer. Det kan vara att någon i en skola eller förening har uttryckt sympatier för IS eller den typen av ideologier. Hela samhället fungerar som känselspröt när det handlar om att upptäcka tendenser till radikal extremism, och det är genom allmänhetens hjälp som vi skapar förutsättningar för att jobba mot den här problematiken, säger Emil Andersson.

 

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fritidsgårdarna har stängt – blir digitala i stället

Nyheter Ställer om till verksamhet online och kontakt via sociala medier Fritidsgårdarna i Sollentuna har stängt sina lokaler tillfälligt för att minska risken för smittspridning. Nu ställer fritidsgårdarna och fritidsledarna om sin verksamhet till en digital fritidsgård...torsdag 26/11 5:15

Sollentunahem vann pris – bäst på energieffektivisering

Nyheter Sollentunahem vann förstapriset i tävlingen ”De bästa Klimatinitiativen 2020” i kategorin energieffektivisering när Sveriges Allmännytta anordnade konferensen Klimat- & energikicken på tisdagen.torsdag 26/11 5:15

Skarp kritik mot covidvården på äldreboenden

Nyheter Läget i Region Stockholm extra allvarligt enligt stor granskning Äldre i Region Stockholm som drabbades av covid-19 på sina äldreboenden och avled fick inte rätt vård och behandling. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg.onsdag 25/11 17:00