Sedan i fjol gör Region Stockholm en trygghetsmätning för att undersöka effekten av det trygghetsarbete som kommunerna och polisen gör.

Tanken är att det ska göras årligen och i våras genomfördes den senaste upplagan. Nu har resultatet presenterats. För Ekerös del visar undersökningen en generellt sett hög upplevd trygghet i kommunen.

– Vi är glada för att den upplevda tryggheten fortsatt ligger högt i kommunen. Det är även något som den årliga undersökningen från SCB visar. Det är ett kvitto på att de insatser och prioriteringar vi gör ger effekt och vi kommer att fortsätta analysera resultatet för att se vad vi ska prioritera framöver. Utöver detta så väger vi givetvis in alla synpunkter som kommer in till oss på annat håll, säger Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö kommun i ett pressmeddelande.

Otrygga kvällar

Frågorna skickades ut till 999 Mälaröbor och av dem svarade 556 personer.

– Undersökningen visar att allmänheten känner sig otrygg på kvällstid i framförallt Stenhamra centrum och Ekebyhov-Träkvista-Väsby. Ekebyhov-Träkvista-Väsby har dessutom en negativ utveckling kopplat till otrygghet på kvällen och är det område där flest boende känner oro att utsättas för överfall eller misshandel, säger Marie-Louise Mattsson, kommunpolis för Ekerö i ett pressmeddelande.

Svaren innebär ny prioritering hos lokalpolisen.

– Därför kommer vi på polisen att lägga extra tid på närvaro och synlighet i de här områdena. I Stenhamra kommer vi också att arbeta med ordningsstörningar och motortrafik på gång- och cykelvägar, säger hon.