Otryggt. Stenhamra centrum är en av platserna där många Mälarbor upplever otrygghet kvällstid,. Det visar resultatet av en stor trygghetsundersökning. Foto: Stefan Källstigen

Lokalpolisen lovar ökad närvaro i vissa områden på Mälaröarna

Ekerö är en trygg kommun att bo i, med vissa undantag. Så svarar Mälaröborna själva i en stor trygghetsundersökning. Nu lovar polisen mer närvaro i vissa områden.

  • Publicerad 16:00, 19 nov 2021

I Stenhamra kommer vi också att arbeta med ordningsstörningar och motortrafik på gång- och cykelvägar

Sedan i fjol gör Region Stockholm en trygghetsmätning för att undersöka effekten av det trygghetsarbete som kommunerna och polisen gör.

Tanken är att det ska göras årligen och i våras genomfördes den senaste upplagan. Nu har resultatet presenterats. För Ekerös del visar undersökningen en generellt sett hög upplevd trygghet i kommunen.

– Vi är glada för att den upplevda tryggheten fortsatt ligger högt i kommunen. Det är även något som den årliga undersökningen från SCB visar. Det är ett kvitto på att de insatser och prioriteringar vi gör ger effekt och vi kommer att fortsätta analysera resultatet för att se vad vi ska prioritera framöver. Utöver detta så väger vi givetvis in alla synpunkter som kommer in till oss på annat håll, säger Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö kommun i ett pressmeddelande.

Otrygga kvällar

Frågorna skickades ut till 999 Mälaröbor och av dem svarade 556 personer.

– Undersökningen visar att allmänheten känner sig otrygg på kvällstid i framförallt Stenhamra centrum och Ekebyhov-Träkvista-Väsby. Ekebyhov-Träkvista-Väsby har dessutom en negativ utveckling kopplat till otrygghet på kvällen och är det område där flest boende känner oro att utsättas för överfall eller misshandel, säger Marie-Louise Mattsson, kommunpolis för Ekerö i ett pressmeddelande.

Svaren innebär ny prioritering hos lokalpolisen.

– Därför kommer vi på polisen att lägga extra tid på närvaro och synlighet i de här områdena. I Stenhamra kommer vi också att arbeta med ordningsstörningar och motortrafik på gång- och cykelvägar, säger hon.

Samordnar. Lena Törnblom Löfquist är samordningschef i Ekerö kommun. Foto: Rodrigo Paras

Upplevd trygghet på öarna

Så här svarade deltagarna på några av trygghetsfrågorna:

Otrygg på kvällarna: 11,1 procent.

Mycket trygg: 45,8 procent.

Går inte ut på kvällen av oro för att utsättas för brott: 5,4 procent.

Oro för överfall i hemområdet: 13 procent.

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Nya Sättraklubben vill bli fritidsgård för vuxna

Nyheter Planerar allt från Balkandisco till konstutställningar Adelsöborna Karolina Lellerstedt och Johan Norberg har tagit över det gamla storköket på Sättra gård. Här planerar de för en fritidsgård för vuxna med plats för stora drömmar.fredag 3/12 15:34

Alla Ekerös sjuor ska få gå på bio

Nyheter Elever initiativtagare till nytt skolbioprojekt En biofilm per år för Ekerö kommuns sjundeklassare. På så vis ska ett nytt projekt ge eleverna bättre kunskap om film som uttryck och konstform.fredag 3/12 15:24

Mälaröföräldrar fick inte kännedom om misstänkta våldtäkter

Nyheter Polisen: Råder förundersökningssekretess Förskolan visste inte att en anställd utreddes för våldtäkt mot barn, det var först efter Mitt i:s artikel personal och vårdnadshavare fick reda på brottsrubriceringen. "Det var ett totalt mörker....fredag 3/12 11:53