Intervjuerna är i huvudsak inspelade på slutet av 50-talet och mitten av 80-talet av Sixten Källberg. Hans tanke var att låta äldre lokalbor berätta om livet i bland annat Bromsten och Akalla i början av förra seklet. Det berättar Björn Törnqvist, ordförande i Spånga hembygdsgille. 

– Han var själv aktiv i gillet och ville göra en kulturgärning, säger han.

Stora delar av västerort

Inspelningarna har tills nyligen bara funnits på kassettband och rullband, men nu har de digitaliserats och lagts upp på gillets hemsida.

 Förhoppningen är att fler ska intressera sig för sin hembygd. 

– Om du ger ett kassettband till en ungdom i dag så kan han eller hon inte ens öppna kassetten. Så det här är ett utmärkt sätt att göra det mer lättillgängligt, säger Björn Törnqvist.

 Spånga hembygdsgille bevarar och delar med sig av berättelser från det som en gång var Spånga socken, vilket täcker stora delar av västerort så som Vällingby, Rinkeby och Akalla.

En av inspelningarna är med häradsdomaren Axel Jansson som bodde på Akalla gård i början av förra seklet, en mycket inflytelserik och intressant person, enligt Björn.

– Han satt i alla möjliga nämnder och styrde väldigt mycket.

Förutom de gamla rösterna från förr ligger flertalet bilder och videor från gillets arkiv redan uppe på hemsidan, men det till trots är det mer material som väntar på att digitaliseras. 

– Det här är bara början, säger Björn Törnqvist.