Ewa Larsson (MP) tycker att det finns plats för fler odlingslotter i Söderort. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson/Linda Gren

Lokala politiker vill ha fler koloniträdgårdar

De långa köerna till kolonilotter i Stockholm är inte okej. Det säger de styrande politikerna i Skarpnäck, som vill att staden tar fram förslag på nya platser.

  • Publicerad 11:15, 19 maj 2020

Tidningen berättade nyligen att köerna till att få en kolonilott i någon av stadens cirka 70 koloniträdgårdar är längre än någonsin. Upp emot 10 000 personer väntar just nu på en markplätt att odla på, men konkurrensen om stadens mark är stor.

Föreningen Stockholms koloniträdgårdar har föreslagit fem platser i Söderort som skulle vara lämpliga för nya koloniområden, men har hittills fått nej av staden av olika skäl.

"Finns plats för fler odlare"

Det här har fått politikerna i Skarpnäcks stadsdelsnämnd att reagera. Efter att ha läst SöderortDirekts artikel har den grönblå majoriteten (MP, M, L, C och KD) satt ihop en skrivelse där de uppmanar stadsdelsförvaltningen i Skarpnäck att, ihop med staden centralt, ta fram förslag på nya odlingsplatser i Söderort.

– Vår gröna stadsdel borde kunna erbjuda flera områden för odling, både integrerat inom stadsdelen och utmed och inom naturreservat. Våra medborgare efterfrågar det och vi vill att fackförvaltningarna ska hjälpa till att se till att mark kommer odlare till gagn, säger Ewa Larsson (MP) ordförande i Skarpnäcks stadsdel.

I skrivelsen säger de bland annat att Skarpnäck omgärdas av stora naturreservat, som Nackareservatet och Flaten, och att det bör finnas plats för fler odlare. ”Vi ser koloniområdena som värdefulla både ur ett socialt perspektiv men även för biologisk mångfald.” skriver de.      

Ärendet lades i stadsdelsnämnden förra veckan.

10 000 köar för kolonilott i Stockholm