Fullt ös längs vattnet. Lokala pampen Jonlund (L) backar förslagen för att minska pressen i Hornsberg. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Lokala politiker kräver farthinder i Hornsberg

Kampen att stävja sommarstöket på Hornsbergs strand rullar vidare. Nu ställer sig de lokala politikerna bakom medborgarförslaget att hårt begränsa bilarnas framfart.

  • Publicerad 19:00, 21 maj 2019

Färre bilar och vattenskotrar, fler soptunnor och badmöjligheter. Det är grunden i det medborgarförslag som en stor samling människor vid Hornsbergs strand gått samman bakom.

Att värmen förvandlar stritan längs vattnet till Stockholms hetaste stadsplaya, är uppskattat. Att det skapar farlig buskörning på land och vatten samt avfallsberg, är det inte. Nu backar Kungsholmens politiska nämnd förslaget rakt av och hoppas att en del saker går att göra innan sommaren kickar in för fullt.

Grannar går samman mot stöket i Hornsberg

På torsdagens nämndmöte kommer den grönblåa majoriteten att skicka planerna vidare via sin förvaltning till de berörda instanserna. "Helhjärtat", säger nämndens ordförande Rasmus Jonlund (L).

– Det här gjorde oss väldigt glada. Och vi vill tydligt ta ställning för åtgärderna. Vi är klara över vad vi tycker och hur staden bör agera, förklarar liberalen Jonlund.

Styr bara över skräpet

Problemet är att ansvaret för soppan ligger på många olika kockar. Om biltrafiken längs sommargågatan på Hornsbergs strand ska begränsas ännu mer, den frågan styr trafikkontoret över.

Att häva badförbudet mellan Elersvägen och Lindhagensgatan, så att man kan lägga ut bojar som blockar snabbåkande vattenskotrar, det bestämmer Stockholms hamnar. Och körkort för dessa vattenskotrar är regeringens bord.

Det enda som stadsdelens råder över är fler skräptunnor, något som Jonlund hoppas de ska få till inom kort, plus en sopsortering: "Det måste bara lösas bra, man vill inte heller ha tunnor var femte meter, det blir inte snyggt heller."

Hoppas på skoterförbud

– Det är klar att vi vet att vi inte kommer att kunna få ett lokalt förbud mot vattenskotrar, detta gissel, till denna sommaren. Men vi vill att man ska undersöka möjligheten till körförbud i Ulvsundasjön, eller en sträcka ut från kajen.

Redan i november 2018 sa trafikkontoret nej till bommar för bilar på sommargågatan. Vad får er att tro att något ändrats?

– Saker kan ändras, det är ändå politiker som bestämmer i staden. Men det finns annat än bommar. Man kan ställa ut fler hinder så att raksträckan försvinner och bilarna måste köra slalom sakta. Att flytta några stora blomkrukor borde ändå kunna gå att göra rätt snabbt.

Inga bommar vid Hornsbergs strand

Mer hinder. Folk buskör på sommargågatan, något närboende vill sätta p för. Foto: Sacharias Källdén