HOPPAS PÅ HANDEL. Josefin Söderström och Lou Könik (Welcome home), Catarina Nyman, (showroom med design och catering), Carina Wellén (Stella Stockholm), Carina Arvidsson, (Carinas harmoni och spa), Malin Nordström (Hantverkargatan Arton och ordförande i företagarföreningen), samt Julia Hedenqvist (Röda korset) hoppas att Kungsholmsborna ska handla lokalt i jul. Foto: Pekka Pääkkö

Lokala handlarnas julnödrop: Köp hos oss

Boka en ensam tid i en butik, få hemleverans eller hembesök. Kring Kungsholmstorg försöker småföretagarna med nya knep för att locka kunder i julhandeln och hantera coronapandemin. "Julhandeln är livsviktig", säger Malin Nordström, ordförande i Kungsö Företagarförening.

  • Publicerad 11:40, 20 nov 2020

Läget är oerhört besvärligt. Förra veckan var katastrof.

Det pyntas och fejjas i skyltfönstren med årets julskyltning hos flera av medlemmarna i Kungsö Företagarförening kring Kungsholmstorg. Men det är det enda som är sig likt jämfört med tidigare år i coronans spår.

För något stort julskyltningsmys som tidigare år blir det självklart inte. Det, precis som andra events har ställts in.

Hårdare restriktioner

Och lagom till att den som alltid viktiga julhandeln står inför dörren kom nya hårdare restriktioner och uppmaningar från regeringshåll om att inte gå och handla i onödan.

– Jag tror att de tänker på stora köpcentrum som är knökfulla, så jag hoppas det kan gynna småhandeln. I en liten butik kan man ju titta in och se om det är folk där eller inte, de borde inte vara smitthärdar. Samtidigt är jag rädd att folk ska bli skräckslagna och inte gå ut alls, det kändes lite redan med förra direktiven, säger Malin Nordström, ordförande i företagarföreningen och som även driver butiken Hantverkargatan Arton på samma adress.

Jämfört med i våras när coronan svepte över landet har många småföretagare nu ingen buffert att plocka av, vilket riskerar att öka antalet konkurser och tomma lokaler, enligt henne.

Begränsad e-handel

Så årets julhandel är viktigare än någonsin.

Men när större företag kanske kan satsa mer på e-handeln är den möjligheten begränsad för de flesta av föreningens 35 medlemmar, enligt Malin.

Därför försöker de olika aktörerna en rad olika grepp i balansgången att locka kunder utan att öka smittspridningen. Det handlar om möjligheten att boka privat tid i butiker, hemleverans, hembesök, swishbetalningar med beställning och varuleverans utanför lokalerna.

– För de allra flesta är julhandeln livsviktig. Det finns ett moraliskt dömande kring att gå och handla, och självklart är läget allvarligt och vi ska respektera reglerna, men vi kan inte lägga oss ner och självdö. Jag hoppas att många uppskattar de kreativa lösningarna och utnyttjar dem, säger Malin.

Ombud rustar för hektisk paketperiod

JULSKYLTNING. I veckan var det dags för årets julskyltning, här fixar Josefin Söderström på "Welcome home" deras pynt. Men i år blir det inget stort event kring det som tidigare år. Foto: Pekka Pääkkö

Oerhört besvärligt

Hos Övre Kungsholmens företagarförening är tonen liknande.

– Läget är oerhört besvärligt. Förra veckan var katastrof. Ett kafé hade tom kassa två dagar i rad. På Kungsholmen! Det är ofattbart. Det finns ingen handel att tala om, säger Leif Nilsson, områdesansvarig.

Enligt honom är stämningen inför julhandeln dämpad. Några centrala åtgärder för att stimulera lokal handel planerar inte föreningen.

Inte råd skänka

– Det är upp till varje handlare men intresset är inte stort. Flera har hoppat av Black week och Black Friday. Man har inte råd att skänka bort grejerna och har inte personal till en eventuell rusning till butikerna på grund av permitteringar, säger han.

Läget slår även hårt mot föreningen som riskerar att läggas ner efter årsskiftet. Bara i år har de tappat 10 medlemmar och är i dag ett 60-tal aktörer, men inget beslut har fattats i dagsläget. Uppmaningen är enkel om man vill ha någon lokal handel även efter corona enligt Leif Nilsson. 

– Handla lokalt så mycket det går, försök att hjälpa till. Jag har aldrig sett något liknande och jag har ändå varit med här i 25 år. 

Västermalmsgallerian

Även stora Västermalmsgallerian, som ägs av AMF fastigheter, har påverkats av coronapandemin, med omsättning i lokalerna och minskning av antal besökare enligt Tobias Edberg, centrumchef. Gallerian har bland annat nu satsat för gratis hemleverans och personal som ska förebygga trängsel enligt honom.

Är årets julhandel den viktigaste någonsin?

”Julhandeln är såklart väldigt viktig för många av våra hyresgäster. Vi i hoppas att ännu fler får upp ögonen för vår hemleveranstjänst med personlig service som gör det möjligt att ta del av Västermalmsgallerians utbud även på distans.” skriver Edberg i ett mailsvar.  

Visa merVisa mindre

Catarina Nyman, Julia Hedenqvist och Malin Nordström testar olika grepp i balansgången att locka kunder utan att öka smittspridningen. Foto: Pekka Pääkkö

Svensk handel om situationen

Sällanköpshandlarna har det extra tufft under pandemin enligt Svensk handel.

Framtidstron för butikshandeln har fallit under november och ligger nu på ett index på 79,1 (där 100 är neutralt).

”En närmast mardrömslik tajming att kunder avråds från att besöka butiker” säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, som nu efterlyser kraftfulla åtgärder för att rädda företag och jobb.

E-handeln har däremot ett index på 116,6 och tror på rekordsiffror i år.

Visa merVisa mindre