Kontroll. Nya lokala grupper på Facebook avslöjar vart polisen står och genomför hastighetskontroller. Foto: Fredrik Gustafsson

Lokala gruppen avslöjar polisen

Två lokala Facebookgrupper har startats där man varnar för poliskontroller. Från polisens sida är man kritisk. – Det är olyckligt om det innebär att kriminella undkommer, säger Jonas Rickeborn, samordnare på polisen Enköping/Håbo.

  • Publicerad 12:18, 27 apr 2020

En rattfyllerist som tar en annan väg – det kan kosta liv

Nyligen dök grupperna ”Här står polisen – Bålsta” samt och ”Här står polisen – Enköping” upp på Facebook. Den förstnämnda gruppen har, när detta skrivs på måndagen den 20 april, 121 medlemmar och den sistnämnda 330 medlemmar.

Grupperna är privata, men beskrivningen av grupperna syns utåt och ser ut såhär:

”Man skriver enbart när man ser en poliskontroll. Man skriver polis och inte gris eller annat omoget. Man skriver inte om man ser en polisbil åka på tex Essingeleden.”

Efter att EnköpingDirekt tog kontakt med gruppens administratörer ändrades dock beskrivningen till:

”Här kan man skriva vart polisen står, om vart olika trafikolyckor finns (så man kanske kan ta en annan väg) samt andra olika händelser inom trafiken.
Man får absolut inte kalla polisen för fula ord eller skriva hotelser.

God ton krävs annars åker man ut ur gruppen.

Håller man sig inte till dessa regler åker man ut!!”

Polisen kritisk

Tanken med grupperna tycks alltså vara att varna för poliskontroller i det lokala området. Från polisens sida är man kritiska.

– Det är olyckligt om det innebär att kriminella undkommer, en rattfyllerist som klarar sig, en inbrottstjuv som kan ta en annan väg och så vidare, säger Jonas Rickeborn, samordnare på polisen Enköping/Håbo.

Hur mycket skada kan det göra?

– Vi vet inte effekten, vi har många korta snabba kontroller på kanske 20 minuter, så frågan är hur fort informationen kommer ut och hur fort den blir läst.

Är det lagligt?

– Som jag ser det finns inget olagligt i att starta en sådan facebookgrupp...

Men?

– Som sagt, det är väldigt olyckligt om kriminella undkommer, en rattfyllerist som tar en annan väg – det kan kosta liv, säger Rickeborn.

”Gjordes för skojs skull”

EnköpingDirekt har sökt administratörerna för grupperna för en kommentar. De har dock valt att avstå de de menar att de har fått mottaga hot om att bli polisanmälda.

”Sen är ju det ju bara grupper som gjordes för skojs skull som blev väldigt populära över helgen över förväntan som ska hjälpa folk spara in lite kaffe pengar nämligen”, skriver en av personerna bakom gruppen.

De påpekar dock att grupperna även ska varna för trafik- och viltolyckor.

50 bilbatterier har stulits på kort tid

Nyheter Blev av med plånboken på Coop, ny batteristöld mot Återbruket och så en förare med fyrtal i brott.måndag 18/1 13:12

Smyckestjuv utgav sig för att vara sjuksköterska

Nyheter Fult är bara förnamnet. Åldringsbrott. Under söndagseftermiddagen utsattes en 95-årig kvinna för en fräck stöld – av en "sjuksköterska".måndag 18/1 12:07