STARKA TILLSAMMANS. "Det är hårt arbete att få det att gå runt och det är ineffektivt att alla ska sitta med sin egen utrustning maskiner istället för att samarbeta. Vi små bryggerier behöver hjälpa varandra", säger Anders Kotz från Adelsö bryggeri som tillsammans med Craig Donovan och Kerryn Beattie på Nordic kiwi brewers öppnar gemensamt Ekerö brygghus. Foto: Mikael Andersson

Lokala bryggare öppnar bryggeri ihop

Adelsö bryggeri och Nordic kiwi brewers gör gemensam sak och öppnar brygghus på Ekerö. Till sommaren ska allmänheten kunna komma och testa de lokala ölen.

  • Publicerad 12:05, 22 jan 2020

Är man en liten verksamhet måste man samarbeta. Så resonerade Adelsö bryggeri och Nordic kiwi brewers, NKB, när de bestämde sig för att starta Ekerö brygghus tillsammans.

– Vi förstod att vi behövde bli mer lokalt förankrade och här fanns redan ett starkt lokalt bryggeri. Då tänkte vi att vi ringer och pratar med Anders, säger Craig Donovan.

För lokal förankring, det har Anders Kotz på Adelsö bryggeri gott om. Han har funnits på ön i 27 år och bryggt öl där i åtta år. Hans folköl finns i mataffärerna runt om på Mälaröarna och hans årliga ölfestival firar i sommar femårsjubileum.

– Vi små bryggerier behöver hjälpa varandra. Det var därför jag startade festivalen, för att jag satt där ensam ute på ön och kände att jag behövde träffa andra bryggare. Det är roligt att göra saker tillsammans, säger han.

BURKKONST. I det nya brygghuset kommer även det nya varumärket Northern exposure rymmas, där olika konstnärer får formge ölburkarna. "Där är det konstnären och konsten på burken som främst ska lyftas och innehållet är sekundärt. Men ölen måste fortfarande leva upp till det burken lovar", säger Craig Donovan. Foto: Mikael Andersson

LOKALT. Färingsömålaren Björn Bernström är en av konstnärerna som samarbetat med Ekerö brygghus. Foto: Mikael Andersson

Han kommer fortsätta göra samma öl, men det lilla bryggeriet på Adelsö kommer så småningom flytta till NKBs större lokaler på Ekerö.

– Vi kommer flytta över i omgångar. Det är skönt att få skynda långsamt. Vi jobbar ju hela tiden och då måste vi tajma tillfället när grejer kan flyttas så att det inte förstör processen. Men till sommaren ska vi väl vara klara, tror jag, säger han.

Planerar pop-up pub

Genom att samla allt i ett större brygghus kommer bryggverket och alla tankar kunna användas till full kapacitet. Tanken är att många varumärken ska kunna rymmas under paraplyet Ekerö brygghus. Dessutom planerar brygghuset för ett så kallat taproom där allmänheten bjuds in att smaka på nybryggd öl.

– Vi tänker oss en pop-up pub. Kanske en food-truck med mat och chans att få prova ny öl varje gång, säger Kerryn Beattie.

Första chansen att besöka bryggeriet blir redan på lördag 25 januari. Då är det öppet hus mellan klockan 11 och 21.

– Då kan man titta in och smaka på vår öl och höra mer om våra planer, säger Craig Donovan.

PUBPLAN. Förhoppningen är att brygghuset vid Bryggavägen ska öppna pop-up pub med provsmakning av nybryggd öl. Foto: Mikael Andersson

Så mycket öl ska bryggas

Ekerö brygghus har i dagsläget en kombinerad produktion på runt 120 000 liter öl.

Kapaciteten i produktionsanläggning vid Bryggavägen på Ekerö ligger på 200 000 liter.

Genom mer effektiv bryggning är planen att brygghuset ska brygga upp till 360 000 liter de närmaste tre åren.

Visa merVisa mindre

Microbryggeri-boomen

Det är snart 10 år sedan mikrobryggerierna började dyka upp som svampar i jorden.

Peaken tycks ha varit under 2016 och 2017 då 128 nya bryggerier startades.

2018 startade 50 nya bryggerier och under 2019 startade bara 11 nya.

Källa: Sveriges Bryggerier

Visa merVisa mindre

Snippan på trädet tillbaka vid slottet

Nyheter "Inte trevligt att infarten till världsarvet ser ut så" För nästan ett år sedan pryddes en trädstam i närheten av Drottningholms slott med en stor snippa. Ett drag som inte var helt uppskattat av förvaltarna som snart täckte över målningen. Nu är snippan...måndag 19/10 17:11

Judo på fritis en gång i veckan

Nyheter Disciplin, ordning och ritualer i stället för mobiler och tv-spel Självklart ska barnen få lära sig judo! På Träkvista fritisklubb styr barnen numera stegen mot Ekerö Budo för gratis träning en gång i veckan.fredag 16/10 16:20

Massor av kul på höstlovet

Nyheter Sugen på att testa nya aktiviteter på höstlovet? Här är några tips på allt som händer på Ekerö.fredag 16/10 13:40