Lokal utomhusbio i Jordbro under onsdagen

Less på fotbolls-EM? I stället för Sverige-Belgien kan du kolla utomhusbio på onsdagskvällen. Då blir det nämligen lokal filmfestival i Jordbro centrum.

  • Publicerad 15:30, 22 jun 2016

– Torget i Jordbro centrum blir till utomhusbio som inleds med filmer av fantastiska filmskapare från Jordbro, och avslutas med stumfilm ackompanjerat med livemusik, säger Anna Padilla vid ungkulturverksamheten Lakeside, som numera finns i Jordbro kulturhus.

Det är Lakeside som arrangerar den tillfälliga utomhusbion, och onsdagens program innehåller bland annat Sebastian Lagerkvists och David Nzingas ”Jag har din rygg” och Mbo Momos kortfilm ”För alla som har gått bort”.

Det blir även besök av några skådespelare. Hela onsdagens program följer:

Ondagens program på torget:

19.00 Alkoholfria välkomstdrinkar

19.15 FILM: ”För alla som har gått bort” Om filmen: Filmen handlar om alla nära och kära som vi har förlorat. Och vi tänker på dem dag och natt. Regi: Mbo Momo, 20 år, boende i Jordbro. ”Jag började med filmskapande för att jag alltid har något att berätta för andra, och det gör jag genom filmen. Den här filmen handlar om alla nära och kära som vi förlorat. Jag gjorde den när jag förlorade min farbror och det har inte varit lätt för mig att göra den här filmen. Samtidigt tänkte jag på mig själv och andra, att andra skulle kunna känna igen sig i det som filmen berättar.”

19.20 SAMTAL: Mbo Momo berättar om sina tankar kring filmskapande och om filmen vi nyss sett.

19.45 FILM: ”Jag har din rygg” Om filmen: Filmen är baserad på en verklig händelse. Den spelades in i Jordbro under fem dagar med hjälp av lokala krafter och talanger från andra sidan stan. Regi: Sebastian Lagerkvist Manus: David Nzinga Producerad av DNZ pictures. ”Vi bryter mot normer, bryter stereotyper och lyfter fram nya historier. Vi lyfter fram nya ansikten och jobbar med mångfald. Vi speglar den verklighet som inte har skildrats i svensk film. Vårt arbetssätt integrerar människor från hela världen samt minskar klyftan i samhället då individer från olika platser och världsdelar träffas för att skapa film tillsammans. Vi skriver historia med och av folket. All produktion har sitt säte i Jordbro”

20.00 SAMTAL: Ella Sophie Sandberg och Sharmarke Mase Mahamud, skådespelare i filmen ”Gola inte” av samma filmskapare som till filmen ”Jag har din rygg” berättar om sina erfarenheter. Ella Sophie Sandberg, 16 år och boende i Tungelsta: ”Jag kommer börja studera skådespeleri på Kulturama gymnasium nu till hösten. Allt gick så snabbt med filmen ”Gola inte”. Jag blev tillfrågad av David Nzinga att vara med i en casting där cirka 70 andra sökte, men det hindrade mig inte. Efter många om och men så fick jag birollen och en helt ny värld öppnades. Det var en av de bästa upplevelser jag varit med om och om jag kunde uppleva det igen så skulle jag. Jag har fått förtroende, tillit och levererar som aldrig förr. Jag har nu valt att fortsätta med skådespeleri och är så tacksam över denna nya väg som öppnats. Sharmarke Mahamud 17 år och boende i Jordbro: ”Jag spelade en 16-årig kille vid namn Kurt i filmen ”Gola inte”. Det var helt nytt för mig att spela in film då jag inte har några skådespelarerfarenheter sen tidigare. Det var väldigt kul och en stor punkt i mitt liv att få vara med i filmen. Det är sånt som David gör som lyfter oss ungdomar och ger oss en bra start innan vi blir vuxna och planerar våra karriärer. Vem vet, någon av oss kanske blir en stor artist/skådespelare tack vare David.

20.30 MINGEL med livemusik, gratis mat och alkoholfria paraplydrinkar.

21.00 STUMFILM MED LIVEMUSIK: The General / Så går det till i krig. Om filmen: ”Så går det till i krig” är en stumfilm från 1927 av och med Buster Keaton. Keaton delade regissörsstolen med Clyde Bruckman. Förutom Keaton och Bruckman, skrevs manuset av Charles Henry Smith, Paul Girard Smith och Al Boasberg. Fortsatt mingel och mat från grillen under filmen fram till kl 23.