Upphanding. Birgitta Persson, Ulla Hannegård och Malin Bergman Solming. Foto: Daniel Sjöberg

Lokal upphandling – så ska Håbo bli bäst

I Håbo är det sällan lokala företag lyckas vinna uppdraget när kommunen gör en offentlig upphandling. Det ska det bli ändring på. – Inom fem år ska vi vara bäst i Sverige, säger Malin Bergman Solming, vice ordförande i Företagarna Upplands-Bro-Håbo

  • Publicerad 09:47, 5 jul 2019

Håbo kommun och före­tagande. Nu tycks det dock vara på väg att vända. När Håbo Företagare och Företagarna Upplands-Bro-Håbo uttalar sig om relationen är det enbart i ljusa ord.

– Vi från företagarföreningen upplever att vi får en väldigt positiv respons från kommunens tjänstemän när vi söker kontakt, säger Malin Bergman Solming.

– Det har varit en uppförsbacke, men nu är det en öppen dörr, som jag ser det. Jag ser en riktigt positiv förändring, konstaterar Birgitta Persson, ordförande i Håbo Företagare.

”Träffpunkt Upphandling”

Som en del i detta kommer man under hösten påbörja något man kallar Träffpunkt Upphandling. Det är en fortsättning på en serie liknande möten, men med en tydlig agenda och där man nu kommer bjuda in alla företagare i kommunen att delta. Första Träffpunkt är 30 augusti.

– Vi har satt fingret på en punkt där vi konkret kan jobba. Och då är det just det här med upphandling som vi har identifierat, säger Malin Bergman Solming. Under tio procent av uppdragen går till lokala företag.

– Det tycker vi är fruktansvärt. Vi har satt som mål att inom fem år ska vi vara bäst i Sverige på det här, säger Bergman Solming.

Ska utbilda företag

Tillsammans med kommunen ska man nu ”utbilda” företag i hur man ska gå till väga och visa för kommunens förvaltningar vilken stöttning de kan ha från oss företag när de ska utforma en upphandling – vilka krav som ska ställas och hur marknaden ser ut i det aktuella området.

– Jag tycker att det är viktigt att förklara på ett enkelt vis hur man jobbar med upphandlingar i kommunen. Jag är ju  relativt ny i de här sammanhangen, men jag har förstått att man inte har gjort det tidigare. Vi vill att det lokala näringslivet ska vara med, men då måste vi veta vilken kompetens det finns här och det kan vi inte göra om vi inte frågar, säger Ulla Hannegård, ny upphandlingschef i kommunen.

Så utvecklar sig pandemin i Upplands-Bro

✔ Antalet vaccinerade ✔ Så många fall har konstaterats i kommunen Enligt aktuella siffror rörande pandemins utveckling i Upplands-Bro så kan vi se att antalet konstaterade fall den senaste veckan är 86 stycken. Vaccinationen har tagit ett kliv fram, denna har ökat...fredag 14/5 10:46

Vägarbetet på Granhammarsvägen stänger påfart tillfälligt

Påverkar dig som kör mot Stockholm. Vägarbetet på Granhammarsvägen går under kommande vecka, det vill säga vecka 20, in i ett skede där påfarten till E18 mot Stockholm behöver stängas av under perioden 17-23 maj.onsdag 12/5 10:31