Nytt. Det var många konstnärer med lokal koppling som anmälde sig för att ställa ut i huvudbyggnaden på Eggeby gård, berättar verksamhetschefen Therese Storm. Här med en av deltagarna, Mats Adelman. Foto: Mikael Andersson

Lokal konst intar Eggeby gård – hela året

I helgen är det premiär för en ny konstsatsning på Eggeby gård. Här ska sex konstnärer med lokal koppling ställa ut sina verk under 2019. Och intresset är stort, planeringen inför nästa år är redan igång.

  • Publicerad 16:43, 9 jan 2019

I Eggeby gårds huvudbyggnad från slutet av 1800-talet har ett rum ställts i ordning för ändamålet. I sammetssoffor och fåtöljer ska gårdens kafébesökare kunna fika och samtidigt kolla in utställningen, som kommer att bytas ut varannan månad.

Först ut att visa sin konst är Mats Adelman, Tenstabo, som har sin ateljé i ett av gårdens hus. Hans vernissage är i helgen, men när vi ses har han ännu inte bestämt exakt vilka verk han ska välja.

– Jag kommer att visa akvareller och några mindre fågelskulpturer i trä. Ett sånt här rum är väldigt annorlunda jämfört med en konsthall. Det finns en stämning här som man kan använda, säger Mats Adelman.

"Spännande område"

Han har varit fågelskådare sedan nio års ålder, och har ett stort naturintresse. Flera målningar föreställer övervuxen, tidigare brukad mark, där diken och annat från svunna tider anas.

– Området här runt gården är spännande. Det är fin natur med bra biotoper, trots att det är så nära stan. Jag har sett hackspettar, mesar och sånglärkor bakom ateljén, säger han.

Blandat. Mats Adelmans ateljé på Eggeby gård är full av akvareller med naturmotiv, konstmöbler och fågelskulpturer. Här håller han i en pärluggla. Foto: Mikael Andersson

Redo. Therese Storm och Mats Adelman visar rummet där utställningen ska hållas. Foto: Mikael Andersson

Therese Storm, verksamhetschef på Järva folkets park, som driver verksamheten på Eggeby gård, säger att det var självklart att lyfta konstnärer med lokal koppling.

– Vårt hjärta, det vi gör, är ju att främja konst och kultur runt om i Järva. Det måste inte vara personer som bor här, man kanske har vuxit upp i närheten eller på annat sätt har en relation till Järva, säger hon.

Det är inte första gången som utställningar visas på gården. I rummet intill visas bilder av Helga Henschen, som bland annat gjort utsmyckningen på tunnelbanestationen i Tensta.

Konstnärernas val

Vad de olika konstnärerna väljer att visa är helt upp till dem, enligt Therese Storm,

– Vi har inte gjort urvalet baserat på att det ska vara olika slags konst. De väljer själva sina verk, jag tycker att det är fint och kreativt, säger hon.

Hur länge den nya satsningen ska pågå är inte bestämt. När Therese Storm efterlyste lokala konstnärer saknades inte kandidater.

– Det var många som anmälde sig. Vi håller redan på att boka in folk som kommer att ställa ut under 2020, säger hon.

Eggeby gård har bara öppet för allmänheten dagtid på vardagar, men den som vill se utställningen på andra tider behöver inte misströsta.

– Om någon vill komma och titta vid en annan tidpunkt så går det att lösa, det är bara att höra av sig till oss! säger Therese Storm.

Vernissage i helgen

Vernissage för första delen av utställningen hålls i helgen.

När? Lördag 12 januari klockan 11-16.

Var? Eggeby gård, huvudbyggnaden.

Under 2019 ska sex konstnärer ställa ut, två månader i taget.

Jan-feb: Mats Adelman

Mars-april: Ylva Westerlund

Maj-juni: Markku Huovila

Juli-aug: Marcello Lentini

Sept-okt: Ewa Rönnberg

Nov-dec: Susanne Fabricius

Visa merVisa mindre