Lokal introduktion för nyanlända klubbad

Nu har Sollentuna kommun tagit beslut om en lokal introduktion för nyanlända. – Det är roligt att det kommer igång, det är viktigt för en bra integration, säger Henrik Thureson (L).

  • Publicerad 17:59, 16 feb 2017

Sollentuna ska bli bäst i Sverige på integration. Det sa kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) till Mitt i Sollentuna januari när vi berättade om kommunens planer på att ta fram en lokalt anpassad introduktion för nyanlända.

Nu står det klart att planerna kommer att bli verklighet.

På senaste kommunfullmäktige togs ett beslut om att genomföra ett pilotomgång med ett hundratal personer.

– En allmän introduktion till det svenska samhället är jättebra, men man behöver också lära känna den plats där man bor, säger Henrik Thureson (L), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

En viktig punkt för de vuxna är 13 tillfällen för besök på lokala verksamheter och kommunal service under två timmar. En annan är matchning av nyanlända och etablerade Sollentunabor via ett volontärprogram.

Kommunen jobbar även vidare med en lokal introduktion för barn, som ska ske via skolans förberedelseklasser och gymnasiets språkintroduktionsprogram.

– Integration är i stor utsträckning något som sker lokalt, och att hitta en väg in i lokalsamhället är helt avgörande. Det är något som vi själva måste ta hand om i Sollentuna, det är inget som någon annan löser åt oss, säger Henrik Thureson.

Den lokala introduktionen ska ske med hjälp av tolkar, och vara öppen för alla nyanlända Sollentunabor, oavsett lokal status.

 

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Larm om svärdman vid badplats

Nyheter Polisen är på plats och söker Vittnen har slagit larm om att de har sett en man med ett svärd i närheten av Rösjöbadet på lördagsförmiddagen.lördag 15/5 11:23

Tänkta drömhuset blev en dyr mardröm

Nyheter Köparen förlorade i rätten – måste betala 597 000 till säljaren Efter köpet visade det sig att husets trästomme var angripen av röta. Dessutom var radonvärdena höga och boytan mindre än den som angetts. Husköparna tog säljaren till domstol – men förlorade och ska...lördag 15/5 8:57

Smittspridningen fortsätter att öka

Nyheter "Slarvar vi, får vi betala för det senare", säger Stefan Löfven (S) Antalet smittade av covid-19 fortsätter att öka i Sollentuna. Under vecka 18 konstaterades 261 nya fall, vilket är fler än på fem veckor, enligt Folhälsomyndighetens senaste statistik.fredag 14/5 9:39