Det råder splittring inom Hyresgästföreningen i region Stockholm.

Detta efter att lokala medlemmar protesterar mot Svenska Bostäders planer på 114 hyresrätter på Ångermannagatan i Vällingby.

Lokalavdelningen HF Ådalen anser att det är fel att bygga bort grönområdet för de befintliga hyresgästerna. De har skapat nätverket "Nej till bostäder i korsningen Ångermannagatan och Multrågatan."

Man delar ut flygblad och ber folk i området att skriva på namnlistor mot projektet.

Loggan pryder protestlistor

Hyresgästföreningens logga pryder flygbladen och protestlistorna. Det har fått Hyresgästföreningens regionledning att reagera. För dem är hyresrättsprojektet efterlängtat.

– Här driver enskilda och privatpersoner på motståndet. Men som medlem kan man inte gå emot vår kampanj. Vi måste bli en part som hjälper till i bostadsbyggandet och hjälper bolagen att hitta lämplig mark. Vi upplevs inte som seriösa om vi försöker stoppa ett hyresrättsprojekt på detta sätt, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

Motstånd även vid Åkermyntan

Ett av Hyresgästföreningens största mål är just att få fram fler hyresrätter. Framförallt inom allmännyttan. Men även norr om Åkermyntans centrum motsätter sig medlemmar ett nytt hyresrättsprojekt.

– Men det är olyckligt när våra föreningar går i bräschen för motståndet. Vi är en folkrörelse som arbetar för fler hyresrätter. Vi är tvärtom glada att det överhuvudtaget byggs, säger Simon Safari.

Stort engagemang

Enligt Thomas Windahl, en av hyresgästerna i Ådalen, står lokalavdelningen fast vid motståndet. Engagemanget tycks stort i kvarteret. 123 namnunderskrifter mot projektet har kommit in på en vecka.

– Hyresgästföreningen behöver utveckla sin syn på vad de menar med hållbar stadsutveckling. Förtätning, ovarsam exploatering av gröna ytor och livskvalitet bör vara självklara medlemsfrågor att driva. Självklart behövs nya bostäder, men frågan är var de ska byggas, säger Thomas Windahl.

"Kan inte både kräva och strypa"

Eva Lagerwall, Hyresgästföreningens ordförande i Vällingby, är inte oförstående till Ådalens hyresgäster, men säger att man inte står bakom motståndet.

– Jag gillar inte heller när det byggs för tätt. Men vi kan inte kräva med ena handen, och strypa med andra. Vi begär av aktörerna att de ska bygga hyresrätter, då kan vi inte protestera så fort det görs. Med alla ombildningar blir hyresrätterna ännu mer angelägna, säger hon.