Lokal handel är fina fisken i Högdalen

Ett kvarterfik, en fiskbutik i centrum och en välsorterad mataffär runt hörnet. Parallellt med att det växer fram nya gallerior vill allt fler handla lokalt i småbutiker. – Ett bageri i huset påverkar till och med bostadspriserna, säger Leif Kårsell, ägare till Gamla Enskede bageri.

  • Publicerad 16:17, 12 okt 2015

Det är förmiddag och ganska lugnt inne på Gamla Enskede bageri. Frukostgänget som brukar vara här varje dag efter att de lämnat barnen har gått. Vid några bord sitter fikagäster och jobbar med uppfällda datorer.

Marianne Lundh har precis handlat ett par bullar till förmiddagsfikat.

– Min son är hemma och är sjuk så jag ska ta med dem hem. Det är ju lyxigt att kunna handla nybakade bullar med sig hem längs promenaden. Men det är klart att det kostar en del, det är inte varje dag jag köper bullar för 22 kronor styck, säger Marianne Lundh, som bor i Enskededalen.

Hon uppskattar att kunna handla lokalt och nära.

– Här finns ju flera restauranger och en pizzeria där man kan köpa med sig hem. Det är vardagslyx. Det finns en presentbutik också, men det tycker jag inte är lika viktigt. Men bageri, fik, restauranger och matbutiker vill man gärna ha nära, säger hon.

Och hon är inte ensam. När Stockholms stad i undersökningar frågar folk vad de vill ha i sin stadsdel är det tydligt att det finns en stor efterfrågan på fik, restauranger och affärer.

– Det finns ett sug efter det lokala och en glädje i att det utvecklas, och det är ju lite intressant eftersom det går rakt emot galleriatrenden, säger Niklas Svensson, biträdande chef vid stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

Gamla Enskede bageri finns också i Östberga. Enligt ägaren Leif Kårsell är det ett problem att det inte finns parkeringsplatser där.

– Vi vill vara i söderort, vi känner oss hemma här. Vi är måna om att ha närproducerade produkter och vi bakar allt själva. Brödet här är inte dyrare i kilopris än om du köper en Skogaholmslimpa, säger Leif Kårsell.

Högdalen har ett levande centrum med många små butiker. På Högdalens Fisk och delikatesser har lunchruschen redan börjat. Stamkunden Axel Söderlund köper med sig en räkmacka hem.

– Jag har handlat här i 50 år. Jag bor i Bandhagen, med där finns ingenting. Jag brukar passa på att gå in här när jag har varit på vårdcentralen och tagit prover, säger han.

Mattias Listam äger tillsammans med sin fru Högdalens fisk och delikatesser sedan tre år.

– Vi har ju Farsta centrum runt hörnet, men folk handlar här ändå. Det är väldigt få på Konsum eller ICA som har den gedigna kunskapen när det gäller fisk, charkuteri och ost som man kan få i en specialbutik. Vi kan aldrig konkurrera med priset. Men vi har kvaliteten och kunskapen och ett personligt bemötande som jag tror är uppskattat, säger han.

Flera lokala butiker kan också vara draghjälp åt varandra.

– Vi har haft en väldigt positiv utveckling det senaste halvåret. Det tror jag mycket beror på att Babas öppnade här bredvid. De drar folk från andra ställen som åker hit och de handlar hos oss också, säger Mattias Listam.