Akustiskt. Clas Vallin repeterar tillsammans med Elin Galyas som spelar på festivalen. Foto: Lisa Halldén

Lokal fredsfestival med global räckvidd

Sex Mälaröbor ordnar en annorlunda festival för att bidra till fred. – Det kan bli världens största privata fest, säger Clas Vallin, en av initiativtagarna till festivalen.

  • Publicerad 16:29, 15 aug 2016

Fred är något man måste göra

En webbsänd festival som samtidigt är en privat hemmafest, mitt ute på landet och ändå mitt i världen. Det är ett annorlunda evenemang som ska gå av stapeln i Sundby på Ekerö 27 augusti.

– Jag är trött på traditionen att problem ska lösas genom att vi bänkar oss framför en gala på TV och donerar pengar. Fred är något man måste göra. Och man måste göra det på individnivå, säger Clas Vallin, som tillsammans med fem andra Mälaröbor anordnar festivalen.

Musikerna ställer upp ideellt och arrangörerna har fått låna scen, ljus och ljud helt gratis. Syftet är att visa att fred är möjligt, säger Clas Vallin.

Han menar att antalet konflikter i världen har minskat sedan 1980-talet, utan att folk i allmänhet är medvetna om det.

– Världen håller på att bli en fredligare plats, men vi vet inte om det. Trots att antalet krig och konflikter minskat så tror många människor att de kommer dö vilken dag som helst. Vi måste berätta om freden, för att folk ska förstå att den är möjlig.

Festivalen kommer äga rum i trädgården hemma hos Clas Vallin, med ett tiotal band på plats. Allt ska filmas och visas på hemsidan, och de som tittar på nätet kommer på olika sätt kunna delta med berättelser om vad de gjort för att bidra till fred. Det är just den personliga aktionen för fred som är biljetten till webbfestivalen.

– Det kan vara något mycket personligt, som att försöka lösa en konflikt på arbetsplatsen eller i familjen. Vi hoppas att vi kommer kunna sprida aktionerna vidare via sociala medier, även om vi inte kommer kräva att deltagarna berättar om det de gör.

Så här långt är det klart att folk från åtta olika länder kommer titta på festivalen via hemsidan. Det kan bli världens största privata fest, säger Clas Vallin.

– Detta första år vill vi ordna en bra fest och få folk att upptäcka att de själva kan agera för att åstadkomma fred. Inför nästa år vill jag att festivalen ska ha växt och att större organisationer ska ha anslutit sig. Något sådant här har inte förekommit tidigare och det kan bli stort. Vi håller tummarna för vackert väder, säger han.

Detta är A local act for peace

När och var: 27 augusti i Sundby på Ekerö eller på www.alocalactforpeace.org

Sex Mälaröbor bakom evenemanget: Clas Vallin, Eva Vallin, Tobias Elvhagen, Birgitta Stenhouwer, Emma-Karin Pilstrand och Janne Persson

Bokade aktörer: DJ Dreamell och Peter Vallin, skådespelaren Michael Nyqvist, fredsforskaren Erik Melander, flera lokala musiker, samt spelningar på webben av Anthony Sidney, kompositör och gitarrist från Italien, och Leo Quintero, jazz gitarrist från USA.

Visa merVisa mindre

Så förändras livet efter två sprutor

Nyheter Lättare vardag för Kullens äldre Vaccineringen är avklarad på Kullens äldreboende. Efter dubbla sprutor kan vardagen sakta börja bli lite mer normal för några av Mälaröarnas äldsta.tisdag 20/4 13:01

Mälarscouterna lovar valborgsfirande även i år

Nyheter Coronavirus biter föga på kåren Antalet medlemmar i scouterna ökar i hela Sverige. Så även hos Mälarscouterna, som till valborg satsar på både brasa och kör.fredag 16/4 16:38

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40