"Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen", säger Stefan Löfven. Foto: Läsarbild Ove Nordström

Löfven skyller gängkriminalitet på knarkare i Djursholm

När statsminister, Stefan Löfven, kommenterade gängkriminalitet och skjutningar lade han över ansvaret på knarkande Djursholmsbor.

  • Publicerad 10:15, 14 aug 2019

I en intervju med Dagens Nyheter lägger statsminister Stefan Löfven ansvaret för dödsskjutningar och gängkriminalitet på knarkare. Och det är framförallt Djursholm som får skulden i statsministerns uttalande.

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden. Alla som använder narkotika måste själv tänka på att de bidrar till det där, säger Löfven till tidningen.

Sedan fortsätter statsministern.

– Det skulle inte förvåna mig om du har massa Djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen.

Ska göra utredning

Frågan om gängkriminalitet kom upp då Stefan Löfven presenterande ett satsning för att minska narkotikaanvändningen i Sverige. Nu ska regeringen ta fram ett åtgärdspaket mot narkotikan.

– Narkotika är både tragiska livsöden men också kopplingar mellan droghandel och gängkriminalitet. Det handlar om enorma pengar och det är därför som vi ser en ökning av skjutningar. Det är kopplat till narkotikahandeln, säger Stefan Löfven.