Förslaget. Militären borde sättas in mot kriminella gäng i särskilt utsatta områden tycker SD.

Löfven öppnar för militär i förorten

Det var under eftermiddagens partiledardebatt som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sa att militär bör sättas in för att få bukt med den organiserade kriminaliteten. Och han fick oväntat stöd av Stefan Löfven.

  • Publicerad 14:25, 17 jan 2018

I oktober skrev BotkyrkaDirekt om förslaget att låta militären gå in som stöd åt polisen i kriminellt utsatta förorter. Då var det 20 moderater som tillsammans la förslaget, som fick hård kritik från moderaterna i Botkyrka och på regeringsnivå. I dagens riksdagsdebatt la SD samma förslag - och fick stöd av Stefan Löfven.

– Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organiserade brottsligheten ska bort, sade han till TT efter partiledardebatten i riksdagen.

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tog upp förra årets många skjutningar, kriminella som slänger handgranater "som om det vore krig" och sjukhuspersonal som hotas.

– Det här är inte manus till en dystopisk kriminalhistoria. Det här är Sverige 2018, sade Kristersson.

Moderatledaren nobbar dock Sverigedemokraternas och partikamraternas förslag om att sätta in militär i förorten.

– Militären har en uppgift och polisen har en uppgift. Vi ska låta polisen sköta sitt arbete och ge dem förutsättningar för det, säger han till Aftonbladet.

Boende om militär i förorten: Skulle kännas som krig

I augusti förra året beslutade den danska regeringen efter en rad gängrelaterade skjutningar att militären skulle gå in för att avlasta polisen. Där handlade det dock om att ta över vissa av polisens uppgifter, som gränskontroll, för att frigöra polisresurser för att bekämpa gängkriminaliteten.

När BotkyrkaDirekt tog upp Moderaternas förslag med Norsborgsbon Hussein Amar, 21, som bott i området sen han var liten, avfärdade han inte idén. Det bränns bilar i området ibland och det kan vara otryggt att gå ut på kvällarna, tycker han.

– Om det är för allas säkerhet så kan det kanske vara bra. Om polisen vill det. Men det är väl bättre om de kan fixa mer poliser istället?

Hallundabon Solveig Nilsson kände sig kluven till tanken på att ha militärer runt knuten.

– Det skulle kännas suspekt, men det är ju otryggt här. Det pågår narkotikahandel och rätt som det är kommer någon körandes med bil på en gångväg. Något måste göras. Men det skulle kännas hemskt att ha det så i Sverige.