Löfven om Tyresös nya S-styre: ”En bra bedrift”

Stefan Löfven besökte Tyresö och pratade om det nya styret i kommunen. På sitt besök tog han med sig Ingvar Carlsson och passade på att sparka lite boll.

  • Publicerad 16:14, 13 nov 2018

Under måndagen gjorde Stefan Löfven ett besök i Tyresö och träffade bland annat Anita Mattson, gruppledare för Socialdemokraterna. Tillsammans knackade de dörr i Socialdemokraternas höstkampanj.

Tyresö fick ett maktskifte efter valet till en rödblågrön koalition då Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet väntas ta makten i kommunen.

– Efter 20 år i opposition är det en bra bedrift att Socialdemokraterna tar makten i kommunen. De har en bra partiorganisation och jag vill hedra deras insats, säger Stefan Löfven till Mitt i.

Stefan Löfven tog med sig Ingvar Carlsson och träffade Tyresös kommunstyrelse. Foto: Daniel Díaz

Löfven tror på det blocköverskridande samarbetet och ser inte att det skulle röra sig om en ohederlig koalition.

– Man hittar samarbeten som gör att kommuner, landsting, regionen kan styras på bästa möjliga sätt. Det är det som jag har förespråket under många år i svensk politik, att vi behöver det också på nationell nivå. Blockpolitiken är inte bra för Sverige. Den låser politiken.

Modellen skulle kunna fungera i vissa andra kommuner men inte i riksdagen då den inte får majoritet.

– Det gäller att hitta en regering vars underlag gör att man får igenom sin budget och de centrala delarna av politiken.

Han poängterar att det är skillnad på det lokala planet och riksplanet.

– Koalitionen borde fungera och det är en bra idé men det är skillnad på det lokala planet och riksplanet. I princip är den här modellen bra, säger Stefan Löfven.

Igenkänd av ungdomar

Löfven hade med sig Sveriges före detta statsminister Ingvar Carlsson i samband med besöket i Tyresö. De bägge tog en promenad från Bollmora torg ner till fotbollsplanen där de hälsade på Tyresö FF. På vägen till fotbollsplanen mötte de några lokala ungdomar som ropade till Löfven.

– Hej statsministern!

Löfven vinkade tillbaka till ungdomarna och väl på plats på fotbollsplanen kickade han boll med några barn som går på Tyresö FF:s idrottsfritids. Både Stefan Löfven och Ingvar Carlsson har ett gott hjärta för fotboll.

– Det föreningar gör betyder mycket för landet. Det ger trygghet och meningsfull fritid för unga, sa Löfven i ett tal till föreningen.

Kanske tar Stefan Löfven plats i laget till nästa säsong. Han fick i alla fall en Tyresötröja med sitt namn på.