Kritisk. Statsminister Stefan Löfven (S) vill att Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) och andra kommuners företrädare ska avstå skattesänkningar under pandemin och i stället stärka äldreomsorgen.. Foto: Mostphotos och Nacka kommun

Löfven kritisk mot Nackas skattesänkning under pandemin

Statsminister Stefan Löfven (S) vill stoppa Nacka och andra kommuner från att sänka skatten under pandemin. Det meddelade han under årets första partiledardebatt i riskdagen på onsdagen. Alliansen i Nacka har sänkt skatten med 20 öre 2021.

  • Publicerad 14:00, 13 jan 2021

Pandemin har visat hur svensk äldreomsorg och sjukvård har försvagats, anser Stefan Löfven. Han är kritisk mot hur Nacka och andra kommuner sänkt skatten under pandemin.

”Fullt fokus på välfärden”

Han vill att alla partier hjälps åt under pandemin för att stärka under äldreomsorgen. På onsdagens partiledardebatt presenterade han fyra förslag för att göra det möjligt.

– Ett: avstå från kommunala skattesänkningar som medför att nödvändiga investeringar uteblir. Två: fullt fokus på välfärden i budgetar på alla nivåer. Tre: de pengar som är avsatta till äldreomsorgen – se till att kommunerna använder dem till äldreomsorgen och ingenting annat. Fyra: stoppa privatiseringar inom äldreomsorgen under krisen.

”Skär ner över 80 miljoner”

Nackas oppositionsråd Khashayar Farmanbar (S) stämmer precis som tidigare in i kritiken.

– Vi är mitt uppe i en pandemi som påverkar världen mer än någon annan pandemi i modern tid, då valde den moderatledda koalitionen att skära ner över 80 miljoner kronor på verksamheterna när nödvändiga investeringar uteblev samtidigt som de sänkte skatten. Det är inte ansvarstagande.

”Borde titta sig själv i spegeln”

Alliansen har alltså sänkt skatten i Nacka med 20 öre 2021. Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) slår ifrån sig statsministerns kritik. Han håller fast vid att skattesänkningen behövs för att få fart på tillväxten.

Han betonar också att Alliansen 2021 avsätter 886 miljoner kronor till äldrenämnden 2021, en ökning med 56 miljoner jämfört med fjolåret.

– Det är väldigt magstarkt av statsministern att låta påskina att det är den skattesänkning som vi och några kommuner till genomför 2021 som orsakat nästan 10 000 döda i corona i Sverige år 2020. Han borde titta sig själv i spegeln i stället. Där finns svaret.  

Jämför Löfven med Trump

Mats Gerdau tycker att Stefan Löfven och regeringen varit sena med att vidta åtgärder under hela pandemin. Främst kring äldreboendena.

– Dålig på att säkra skyddsmaterial. Dålig på smittskyddsåtgärder. Vi införde besöksstopp på äldreboendena 16 mars i Nacka, trots att man egentligen nog inte fick det. Regeringen införde ett nationellt besöksstopp först i början av april.

Han tycker att Stefan Löfven skyller ifrån sig.

– I somras verkade han ha tagit semester i stället för att förbereda sig för en andra våg och säkra upp mer vaccin och en träffsäkrare pandemilag, vilket andra länder gjort. Nu verkar han mest upptagen med att ordna vaccinköerna, inte att bli av med kön. Och nu står vi här med den största påfrestningen i modern tid i Sverige – och det är vårt fel?! Jag tror inte att Trump kunde gjort ett bättre försök till bortförklaring.