Löfven kallar till krismöte efter skjutningar

Den senaste tidens skjutningar i Stockholm har fått statsminister Stefan Löfven att reagera. Under torsdagen extrainkallas regeringens säkerhetspolitiska råd för ett krismöte. – Den organiserade brottsligheten måste knäckas, säger Stefan Löfven.

  • Publicerad 18:21, 14 mar 2017

I Stockholm jobbar polisen just nu med 47 mordutredningar och 57 mordförsöksutredningar. Bara under 2017 har 17 skjutningar skett där 7 människor har dött och 14 skadats, och polisen räknar med att dödsskjutningarna fortsätter.

Nu reagerar statsminister Stefan Löfven och extrainkallar regeringens säkerhetspolitiska råd till ett möte på torsdag. Syftet är att diskutera den senaste tidens skjutningar i Stockholmsområdet.

– Det är för mycket. Den organiserade brottsligheten måste knäckas, säger Löfven (S) till TT.

”Det är fasansfullt”

Tanken är att ta reda på om samarbetet mellan olika myndigheter kan förbättras, och hur mycket resurser som behövs för att stävja våldet. Statsministern säger till TT att han vill ”vända på alla stenar”.

– Människor som bor i de här områdena och upplever detta, tycker att det är fasansfullt och jag tycker att det är fasanfullt, säger han.

Läs mer: ”Våldet har normaliserats”

Polisen ska informera

I det säkerhetspolitiska rådet ingår statsministern, inrikesminister Anders Ygeman (S), utrikesminister Margot Wallström (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP), och deras statssekreterare.

Även cheferna från Polisen, Ekobrottsmyndigheten och Skattemyndigheten kommer att kallas till mötet. De kommer då att informera statsministern och deras strategier mot den organiserade brottsligheten och om vilka lösningar de ser framöver.