På den nya återvinningscentralen kommer inte lika mycket trädgårdsris få plats – i stället ska riset fraktas bort oftare. Foto: Lars Hanéll

Löftet: Skräpet får plats på nya återvinningscentralen

Hässelby hembygdsförening är oroliga att den nya återvinningscentralen i Lövsta inte ska räcka till och att folk ska börja dumpa trädgårdsavfall i naturen. Men Stockholm vatten och avfall kommer med lugnande besked.

  • Publicerad 17:03, 19 okt 2020

Vi kommer att säkerställa att det inte blir fullt.

Den nya återvinningscentralen i Lövsta ska byggas in i en hall och avfallet tas emot i containrar, enligt planen. Då får inte stora mängder lösa stackar med trädgårdsris plats. Det har fått Hässelby hembygdsförening att reagera.

– Folk måste ju bli av med sitt avfall någonstans och finns inget ställe ordnat för det så dumpas det ute i naturen. Och det är ju något som folk gör lite för ofta som det är, säger Lars Hannéll, ordförande.

Ny återvinningscentral planeras i Lövsta

Men Stockholm vatten och avfall, Svoa, kommer med lugnande besked – den nya anläggningen ska ta emot lika mycket ris som i dag.

– Det finns ingen orsak till oro. Vi kommer att säkerställa att det inte blir fullt, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Svoa.

Trädgårdsavfall ska fraktas bort oftare

I dag lagras ris i flera månader på en hög innan det körs iväg.

– I framtiden kommer vi att köra bort det löpande, säger Alexandra Fleetwood.

Hässelby hembygdsförening tycker också att det vore en bra om det nya kraftvärmeverket, som enligt planerna ska byggas intill återvinningscentralen, använder trädgårdsavfallet som bränsle.

– Om det är lämpligt att behandla riset i ett nytt kraftverk är inte utrett, men i det sammanhanget är mängderna ris som samlas på Lövsta in mycket små, säger Alexandra Fleetwood.

Kan börja byggas 2021

Staden har använt Lövsta för avfallshantering sedan slutet av 1800-talet.

Från Spånga gick soptågen, som fraktade sopor och latrin.

Dagens återvinningscentral har varit igång sedan 1979. Nu ser det ut som att den måste flytta ett par hundra meter för att ge plats åt kraftvärmeverket.

Den nya anläggningen kan börja byggas 2021.

Stockholm vatten och avfall har beslutat att lägga åtta miljoner kronor på planeringen.

Hela projektet beräknas kosta 123 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre