Tanto. Parkerna på Södermalm ska bli renare lovar Christoffer Järkeborn (M), ordförande i stadsdelsnämnden. Och det ska göras med hjälp av bland annat arbetslösa och nyanlända. Foto: Linda Gren/Jens Mohr

Löftet: Renare parker på Södermalm

Parkskötseln på Söder har inte varit bra nog, uppger det nya grönblå styret. Nu skärper man kraven i upphandlingen av en ny entreprenör – som också ska sysselsätta folk som står långt ifrån arbetsmarknaden.

  • Publicerad 15:00, 26 apr 2019

Noggrannare uppföljning och hårdare krav. Så ska det nya grönblå styret i stadsdelsnämnden styra upp parkerna på Södermalm, enligt ordförande Christoffer Järkeborn (M). Därför har de nu gett förvaltningen i uppdrag att skärpa kraven i upphandlingen av en ny entreprenör, när avtalet med den nuvarande entreprenören Peab löper ut.

– Parkskötseln har inte varit tillräckligt bra. Förvaltningen ska nu förbereda vilka krav vi behöver föra in i ett nytt avtal i form av exempelvis tätare uppföljning, extrastädning och tidsgränser för när olika åtgärder ska vara vidtagna.

Grönblå skär ner på sommarjobben för unga på Södermalm

Förvaltningen har också fått i uppdrag att föra in sociala krav i upphandlingen av en ny entreprenör. Det betyder att det företag som sköter parkerna också ska ta ansvar för att sysselsätta exempelvis nyanlända, arbetslösa eller personer med funktionsnedsättning.

– Det är första gången vi för in sociala krav i en upphandling på Södermalm och det är vi väldigt stolta över. Vi tror att den här typen av arbete lämpar sig för de grupper som står en bit från arbetsmarknaden.

Lovar ni Södermalmsborna renare parker under er mandatperiod?

– Det jobbar vi för, så så ska det bli. Absolut.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Avtalet med den nuvarande entreprenören Peab löper ut i september 2020. Christoffer Järkeborn tror att inriktningen för den nya upphandlingen kommer att vara klar i november i år.

Christoffer Järkeborn Foto: Jens Mohr