NIX. Alla gymnasieungdomar på Södermalm som söker kommer inte att få jobb, som de rödgröna utlovat. Foto: Karin Nilsson

Löftet om sommarjobb till alla bryts – igen

Nästa år är det sista chansen för de rödgröna att infria ett av sina största vallöften: att alla ungdomar på Södermalm som vill ska få ett sommarjobb. Men återigen ser hundratals arbetsvilliga kids ut att bli utan de utlovade jobben.

  • Publicerad 17:06, 4 dec 2017

Det var inför valet 2014 som Socialdemokraterna satte den höga ribban för så kallat feriearbete, där gymnasieelever får chans att sommarjobba under tre veckor inom kommunal verksamhet. Till skillnad mot under Alliansens styre, där runt 200 ungdomar om året fick chansen, skulle den nya majoriteten vaska fram sommarjobb åt alla unga som ville ha ett.

Så ska de rödgröna styra Söder

Under de tre år som hittills avlöpt har man dock inte lyckats. Av de 1 411 ungdomar som sökte i fjol var det 900 som fick jobb. Även om det varje år är 100-200 ungdomar som tackar nej eller avbryter sin anställning, innebär det fortfarande att runt 300 ungdomar blir utan.

Inför sommaren 2018 har nämnden återigen budgeterat för 900 jobb åt Södermalmsungdomarna – vilket inte lär räcka den här gången heller. Trots att löftet därmed bryts är Anders Göransson (S), ordförande i stadsdelsnämnden, ganska nöjd med vad majoriteten åstadkommit.

– Vi har uppenbarligen inte nått hela vägen fram, men betänker man att vi gått från 200 sommarjobb om året under det förra styret till 900 i dag kan man ändå konstatera att vi ritat om kartan totalt.

Saknas pengar

Anledningen till att stadsdelen inte lyckas skaka fram fler jobb beror på att de 6,8 miljonerna man tilldelats från staden centralt inte räcker, enligt Anders Göransson (S).

– Vi har omprioriterat pengar lokalt därför att vi tycker den här satsningen är synnerligen viktig för unga, men stödet centralt har inte varit tillräckligt för att ro det här i hamn. Tyvärr kan vi inte få fram mer pengar lokalt eftersom vi har andra viktiga verksamheter att sörja för.

Rekordmånga sommarjobb på Södermalm – men löftet om jobb till alla hålls inte

De rödgrönrosa har dock också arbetat för att utveckla nya former av sommarjobb, vilket syns i flera nysatsningar 2018. Exempelvis kommer tio ungdomar få chansen att starta företag, ett annat gäng kommer få uppgiften att sprida kunskap om stadsodling i Fatbursparkens pop up-park.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Dessutom innebär ombildningen av Årsta holmar till naturreservat ett nytillskott av arbetstillfällen. Här ska ungdomarna bland annat anlägga groddammar och en naturstig.

Oppositionens Christoffer Järkeborn (M) är positiv till de rödgrönrosas jobbsatsning.

– De har gjort en kraftansträngning som i grunden är väldigt bra. Samtidigt tycker vi inte att man bara ska fokusera på volym, det känns som att det varit lite konstgjord andning för att få fram en del av jobben, ungdomar som suttit och skrivit medborgarförslag i något demokratiprojekt till exempel. Vi ser hellre att man fokuserar på riktiga jobb inom äldreomsorg och förskola.

Kommer ni upprätthålla siffrorna om ni får makten?

– Vårt fokus är att det ska vara bra jobb snarare än att alla ska få. En risk med att lova jobb åt alla är att ungdomar inte anstränger sig för att hitta egna jobb utan förlitar sig på kommunen, säger Christoffer Järkeborn (M).

Så många har sommarjobbat på Söder

2017: 894 (Sökande: 1 411)

2016: 901 (Sökande: 1 380)

2015: 851 (Sökande: 1 446)

2014: 400 (Sökande: 982)

2013: 219 (Sökande: 1 031)

2012: 244 (Sökande: 1 116)

2011: 119 (Sökande: 974)

KÄLLA: Södermalms stadsdelsförvaltning.

Visa merVisa mindre