Löftet: Nya försök med sopsaltade trottoarer
Trottoarer ska sopsaltas även i vinter. Det slår trafikborgarrådet Daniel Helldén fast och kör över trafikkontorets tidigare besked. Staden ska lägga fem miljoner på nya försök att förbättra för gående.
- Nyheter
- Publicerad 13:57, 6 nov 2018
Som StockholmDirekt kunde berätta tidigare meddelade trafikkontoret att det inte skulle bli någon större satsning på att sopsalta trottoarer i staden och inga nya försök i vinter.
Men nu kommer trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) med nya besked.
Det ska bli utökade tester meddelar han nu och uppger att ytterligare fem miljoner kronor ska läggas på nya försök på flera trottoarsträckor, främst i innerstan. De sträckor, S:t Eriksgatan och Norr Mälarstrand som gjordes förra vinter ska även de fortsätta att sopsaltas.
Klart: Det blir ingen sopsaltning av trottoarer
– Vi kommer anslå fem miljoner kronor extra i budgeten för den här verksamheten för vi vill utöka testerna för att få bättre framkomlighet för gående i Stockholm. Det är en uttrycklig vilja från vår sida, säger han.
Problemen går att lösa
Enligt trafikkontoret hänvisade man till en utvärdering från förra vinterns försök som pekade på att det är svårt att få till en bra sopsaltning på trottoarer, bland annat på grund av ojämna marknivåer och även saker som står i vägen som möbleringar. Det är problem som går att lösa, enligt Daniel Helldén.
– Vi vet att det blir besvärligt när det är saker i vägen och trånga trottoarer, att det finns tillfällen då sopsaltningen inte tar fullt ut. Men det är samma sak när man plogar. Så vi utökar testerna helt enkelt, barnsjukdomar finns i alla nya system och nu får vi titta på hur de går att lösa, säger han.
LADDA NER VÅR APPIphone eller Android
Hur många platser de nya försöken ska göras på återstår att se, men det kommer främst handla om innerstan, enligt Helldén.
– Trafikkontoret ska nu ta fram en lista på ett antal platser. Det kommer huvudsakligen bli i innerstan eftersom gångbanor som är asfalterade är mycket enklare att sopsalta. Av de 20 mil cykelstråk som vi sopsaltar gör vi även det på 15 mil av gångbanorna, säger han.

Så här vill staden inte att det ska se ut när det snöröjs. Skiljer sig snöröjningen mellan trottoar och cykelbanor är risken stor att fotgängarna väljer cykelbanan. Foto: Stockholms stad