Lovordas. Pendelbåtstrafiken är en av Centerpartiets viktigaste frågor. Foto: Most Photos

Löftet: Åtta nya pendelbåtslinjer i Stockholm

Flytta en del av kollektivtrafiken till vattenvägarna. Det föreslår Centerpartiet som vill se en omfattande utbyggnad av stadens pendelbåtstrafik.

  • Publicerad 06:50, 16 aug 2018

250 miljoner. Det är prislappen för utbyggnaden av pendelbåtstrafiken som Centerpartiet nu föreslår. Gustav Hemming (C), miljö-, skärgårds- och regionplaneringslandstingsråd i Stockholms läns landsting, menar att det är dags att utveckla Stockholm som pendelbåtsstad.

– Vi har i dag stora problem med trängseln på våra vägar och vet från erfarenhet att pendelbåtarna är attraktiva för biltrafikanter som lockas att ställa bilen om det finns ett bra alternativ. Vi uppfattar också att invånarna tycker att det är svårslaget att få börja eller sluta dagen med en båtresa till eller från jobbet. Det blir en livskvalitetsboost som kollektivtrafiken sällan kan erbjuda, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Med förslaget kommer enligt Gustav Hemming även ett antal positiva sidoeffekter. Centerpartiet vill till exempel se mer bostadsbyggande i sjönära lägen, något som tidigare försvårats av att bostäderna i regel hamnar en bit utanför kollektivtrafiken.

– Här finns en helt ny potential i och med båttrafiken. Det handlar i grunden om att ytterligare stärka Stockholms starka sidor. Får vi mer trivsel vid våra kajer kommer det också att ha positiva effekter på hur människor mår.

Vad tror ni om möjligheterna att få igenom förslaget?

– Vi hoppas på ett starkt stöd från de övriga allianspartierna. Det här är en stor satsning och en av våra absolut viktigaste frågor. Vi hoppas att fler ska se nyttan av att vi på det här viset stärker hela Stockholmsregionen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Karta. Här är en bild över både befintliga och föreslagna pendelbåtslinjer.