Löfte. Ska synas mer. Foto: Sacharias Källdén

Löfte om ökad polisnärvaro vid centrumen

Mer polisnärvaro och insatser mot drog- och rattfylla. Här är årets fokusområden för att öka tryggheten i Solna.

  • Publicerad 15:27, 21 jan 2021

Varje år tas så kallade medborgarlöften fram hos lokalpolisen.

De grundar sig på en gemensam lägesbild som polis och Solna stad tagit fram utifrån bland annat brottsstatistik och trygghetsvandringar.

– En av de viktigaste sakerna i år är ökad polisiär närvaro, fotpatrullering på platser där det rör sig mycket människor, som kring Mall of Scandinavia och Solna Centrum. Västra skogen är också upprioriterat, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Det ska också satsas särskilt på trafikrelaterad brottslighet, så som drog- och rattfylla och fyra trygghetsvandringar för allmänheten ska genomföras under 2021.

Solna stad vill öka kameraövervakningen i kommunen, bland annat vid MoS och Solna station. Pehr Granfalk uppger dock att processen hos länsstyrelsen är långsammare än förväntat.

Som ett medborgarlöfte nämns punktinsatser på brottsutsatta platser i Solna. Norra begravningsplatsen, som plågats av grova brott senaste tiden, är dock inget sådant.

– Vi har pratat med polisen om de fruktansvärda brott och vandaliseringen som hänt där. Men begravningsplatsen sköts av Stockholms stad som nu låser grindarna, säger Pehr Granfalk.