Knattar i AIK tränar på Skytteholms IP. Nu lovar Socialdemokraterna mer konstgräs i Solna. Foto: Anna Z Ek

Löfte från S – fem nya fotbollsplaner i Solna

Fem nya konstgräsplaner i Solna – det lovar Socialdemokraterna om de får bestämma. I morgon torsdag träffar Socialdemokraterna de lokala fotbollsklubbarna på Skytteholms IP och fäster löftet på pränt i ett kontrakt.

  • Publicerad 12:02, 31 maj 2017

– Vi har länge lovat fler fotbollsplaner. Nu gör vi ett kontrakt med klubbarna för att visa att det inte är något vi bara säger. Kommer vi till makten så blir det fem nya konstgräsplaner under nästa mandatperiod, säger Sara Kukka-Salaam (S), kommunalråd i opposition och partiets gruppledare i kultur-och fritidsnämnden.

Stockholms Fotbollsförbund har räknat ut att det finns alldeles för få fotbollsplaner i förhållande till antalet spelare i de flesta av distriktets kommuner, och Solna är inget undantag.

Fler barn, men inte planer

– Antalet barn ökar, men inte antalet fotbollsplaner. Här byggs helt nya stadsdelar, så som Järvastaden, men inga planer. Dessutom är många av de befintliga planerna, till exempel Råsta IP, i bedrövligt skick, säger Sara Kukka-Salaam.

Beroende på hur man räknar finns det 9–10 konstgräsanläggningar i Solna i dag, så fem nya skulle vara ett rejält tillskott.

”Vi är verkligen trångbodda”

– Solna är en idrottsstad och framför allt fotbollen är stor. Det får inte vara så att barn som vill börja spela fotboll inte kan göra det på grund av planbrist, säger Sara Kukka-Salaam.

Och planbrist är det i dag. Det vittnar Jonas Sjöland, ungdomsansvarig i Vasalunds IF, om.

– Vi är verkligen trångbodda. Våra barn och ungdomar tränar på en åttondel av en plan. Det kan vara 100–150 barn på en plan. Varje månad skulle vi kunna starta ett nytt lag för pojkar och flickor, men det går inte för vi har inte planer, säger han.

Tre 11-manna och två 7-manna

Det Socialdemokraterna lovar i kontraktet är två 11-mannaplaner på Krossen i Järvastaden, en 11-mannaplan på Huvudstafältet, en 7-mannaplan i Hagalund och en 7-mannaplan i Bagartorp.

– Egentligen behövs minst fem fullstora planer till, men blir dessa fem planer verklighet så vore det fantastiskt, säger Jonas Sjöland.

”En investering”

Socialdemokraterna beräknar att de fem planerna skulle kosta mellan 10 och 15 miljoner kronor att anlägga.

– Skulle det bli dyrare så tar vi ansvar för att finansiera det ändå. Löftet är att bygga de fem planerna. Vi ser det som en investering. Barn som idrottar presterar bättre i skolan och det förebygger många andra eventuella problem. Att satsa på barn och idrott är smart politik. Klubbarnas motprestation är att fortsätta bedriva en bra ungdomsverksamhet, säger Sara Kukka-Salaam.

Arne Öberg och Sara Kukka-Salaam, socialdemokrater i opposition i Solna.

Kontrakt upprättas i morgon

I morgon bitti träffar hon och Arne Öberg, som också är oppositionsråd för Socialdemokraterna, representanter för Vasalunds IF, AIK och Råsunda IS på Skytteholms IP för att upprätta kontraktet.

– Det är ett personligt löfte från oss. Nu är vi i opposition, men om de styrande vill buda högre så vore det bara bra, säger Sara Kukka-Salaam.