Legendar. Elov Loffe Bråtfors hade sin grill i Stuvsta i 53 år.

Loffes grill i Stuvsta tillbaka - som lekplats

I höstas gick Loffes grill i graven efter 53 år på torget i Stuvsta. Nu återuppstår den klassiska grillkiosken som serverade Sveriges första tunnbrödrulle med mos. Som miniatyr, i den nya lekplatsen i Långsjöparken.

  • Publicerad 17:32, 14 jun 2017

– Det känns jätteskoj så klart. Det är ju toppen, säger Elov ”Loffe” Bråtfors, som serverat korv och äggburgare till fyra generationer Huddingebor.

Loffe har fyllt 80 och är pensionär nu. I höstas sålde familjen den klassiska grillkiosken.

– Namnet Loffes tog jag med mig, det är inte till salu. Till Loffes hör en trogen kundkrets med underbart folk från Stuvsta och Huddinge.

Men nu återuppstår alltså Loffes i den nya lekplatsen i Långsjöparken.

– Det är en miniatyr av den gamla kiosken från 1963. Det var 54 år sedan. För 30 år sedan byggde jag ju om kiosken till den som står där idag.

Tunnbrödsrullens uppfinnare säljer klassisk grillkiosk - Tack Loffe, för 53 år i Stuvsta!

Miniatyr. Loffes återuppstår i lekpark. Foto: Sara Ringström

Huddinges historia

Temat för lekplatsen är Huddinges historia. Utöver korvlivet i Stuvsta kan barn och vuxna leka sig igenom egna hem-hus, Göta landsväg och myten om det mystiska sjunkna loket i Huddinge centrum.

– Med lekplatsen vill vi hylla nybyggarna och entreprenörerna som format Stuvsta, Snättringe och Huddinge och samtidigt ge barnen en fantasifull plats att leka på, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Loffes Grill var en klassisk svensk grillkiosk. En av de första i sitt slag. Loffe har själv bidragit med det som vi idag kallar för traditionell svensk snabbmat.

Han var först med mycket: Först med mosmaskin och först med läsk till korven. Först med äggburgare. Han ska också ha uppfunnit tunnbrödrullen.

– Jag var också en av de första med pommes frites. Du skulle sett köerna på lördag och söndag. Vilket jädra jobb det var, korvlivet. Så många ungdomar man varit en extra far till. Tur att det var så roligt.

Den nya lekplatsen i Långsjöparken invigs på lördag den 17 juni klockan 13 till 15.

Sista julen för Snättringes prylbod

Första kiosken. 1963 byggde Loffe den första kiosken i Stuvsta. Foto: Privat